У Сокоцу представљена изложба „Како су говорили наши преци“

Најбоља одбрана од недостојних потомака који кривотворе завјетне мисли и дјела

0
106
Фото: Инфо центар Соколац

Конференција српских националних организација из земаља региона уз подршку Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе и у сарадњи са Општином Соколац синоћ је у просторијама Високе школе за услужни бизнис, организовала изложбу докумената „Тако су говорили наши преци“.

Ријеч је о публикацији коју чине фрагменти из историје српског народа, кроз ријечи наших великих предака, који су ту историју стварали. Били смо се готово одвојили од самог извора, без чије живе воде нема истинског постојања српског народа. Наши славни преци су заслужни што смо се уписали у историју цивилизованих народа свијета. Стога су они и најбоља одбрана од недостојних потомака који кривотворе њихове завјетне мисли и дјела.

Фото: Инфо центар Соколац

Према ријечима предсједника Српског националног савјета Црне Горе и предсједника Управног одбора Конференције српских националних организација из земаља региона која је и организатор ове изложбе др Момчила Вуксановића, то је наша борба за очување идентитета српског народа у Црној Гори, која је увијек словила да је држава српског народа која жели заједништво и јединство са својим сународницима у Србији и Републици Српској.

  • Циљ изложбе је да актуелизује знамените историјске личности и поједине историјске периоде српског народа у Црној Гори, започете уочи пописа становништва у ЦГ. Зато смо и формирали Организацију која се борила за очување Црне Горе у заједничкој држави и та борба се наставила од 2006. године па све до данас. Фотографије и цитати представљају аутентичне доказе наших предака који датирају од Светог Јована Владимира па све до блаженопочившег миторполита Амфилохија.
Фото: Инфо центар Соколац

Он је истакао да су то најзначајније личности из династије Немањића, Петровића и светих владика гдје се јасно види какав је однос био према позицији српском народу. Сви они су доживљавали Црну Гору као бастион очувања српства и да је такав однос  гаранатовао да се овај народ у неком будућем времену уједини.

  • Ми тежимо да задржимо њихов став и да са нашим сународницима наставимо традицују очувања идентитета и културе. Како би наша сарадња била што плодоноснија. Ми смо један народ и да треба да чувамо нашу традицију али ту исту мисао и завјет треба да преносимо и на наше потомке. Без обзира што су нам поставили вјештачке границе, ми их не признајемо бар када је ријеч о нашем заједништву, култури и то ћемо наставити да радимо и преко ових наших сусрета у наредном периоду – рекао је Вуксановић.

Изложбом, ријечима, заоставштином и наслијеђима наших предака, исказујемо континуитет наших предака, хиљадугодишњег постојања и трајања овог народа на простору Црне Горе, али и сусједних области – рекао је Проф. др Будимир Алексић испред Института за Српску културу из Никшића која је једина Српска научна инститиуција на подручју Црне Горе.

  • Представљено је наше богато културно и духовно наслијеђе. Идентитет Црне Горе и сва наша историја је Српска са једне стране а са друге изложба је наш одговор на сва дешавања у Црној Гори у посљедњих 20 година. То је фалсификовање и присвајање наше историје. Правно и интерпретативно насиље о лажним интерпретацијама које су српске. Ова изложба показује да су све наше владике, преци, писци и мислиоци Црну Гору смартали елитним дијелом српског народа и то желимо да покажемо народу ван наших граница.
Фото: Инфо центар Соколац

Професор Алексић је казао да је основна тежња да опстанемо у свом идентитету, ослањајући се на све ово што су нам у наслијеђе оставили наши преци, коју су били православни Срби и који су се борили за један циљ: ослобођење и уједињење народа у једну јединствену националну државу.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица поздравио је госте из Црне Горе, те нагласио да 80 одсто становништва на ширем подручју Гласинца и Романије потиче са простора Црне Горе, те да се и данас све чини да се не забораве коријени, традиција и историја из тог времена.

  • Највећи број њих је дошао да подручја Бањана, тако да ми овдје све чинимо да се не забораве наша браћа из Црне Горе. Овдје се налазимо на Романији и сигурно са поносом носимо српско име, увијек смо, иако смо ратовали и страдали, страховали шта ће се десити у Црној Гори јер протеклих неколико деценија видјели смо шта се дешава нашим сународницима у Црној Гори и нашој СПЦ.

Он је навео да Соколац сигурно поштује своје претке и традицију и никада неће изневјерити и последњи који могу посустати на овом нашем националном питању су људи из Соколца, срца Романије.

Фото: Инфо центар Соколац

У поетском дијелу програма посјетиоцима изложбе својом поезијом представио се књижевник Новица Ђурић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе.

  • Ми покривамо велики духовни простор, то се у свијету не разумије. Зато смо ми небески народ, јер се препознајемо по мирису наших светаца, по казивањима и њиховом трајању. Ово је путујућа изложба која обилази све српске земље и градове од Вуковара, Београда, Подгорице, Скопља па и Сокоца. Ми смо мало и забораван народ. Зато нас треба подсјећати на оно како су говорили наши преци, великани. Они могу да нам узму черек од земље. али ће нам вратити небеса и у тој сразмјери, ја се опредјељујем за духовну моћ мога народанавео је Ђурић.
Фото: Инфо центар Соколац

Током посјете Сокоцу организатори изложбе „Тако су говорили наши преци“ јуче су посјетили Манастир Светог Георгија на Равној Романији и Војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“.