Додик: Срби се бране од лажи

0
42

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Срби имају право да се бране од неистина, посебно од лажи утемељених на политички мотивисаним пресудама које нису дио објективног приказа.

Додик је рекао да је било злочина које су Срби починили вршећи војне операције у Сребреници, али да су за те злочине одговарали многи појединци.

  • Не можемо да вршимо ревизују судова, такви су какви су. Сматрам да у значајном обиму нису праведно пресудили, да је прича о геноциду била унапријед инструисана као политичка платформа коју је требало доказивати, а не да је доказана, него постављена као циљ који је требао да се испуни да би Бошњаци имали да напишу своју историју и уџбенике позивајући се на такве судове – рекао је Додик у народној скупштини Српске.

Нагласио је да, гледајући пресуде, испада да Бошњаци нису починили ниједан злочин у протеклом рату, нити имају икакве одговорности.

  • Вама је мета Србија. Политика Сарајева је слаба Србија. Шта вам је Србија урадила? – упитао је Додик.

Он је упитао и да ли је могуће живјети заједно у таквој БиХ у којој је бошњачки циљ да нестане Република Српска.

  • Никада нисте прихватили међународни споразум, а пропагандом сте успјели да наметнете причу о нама који као нећемо. Отели сте све што сте могли отети и дошли сте да Србе дискредитујете као народ који је највише страдао у прошлом вијеку. У Првом свјетском рату убијено је 36 одсто Срба, а прихватили сте слободу коју су вам Срби донијели. У Другом свјетском рату били сте на страни фашистичке и нацистичке Њемачке и усташког покрета Независне Државе Хрватске – истакао је Додик.

Он је подсјетио да је у Гаравицама код Бихаћа побијено око 14.000 Срба, а у тим злочинима су учествовали муслимани тог времена који су били савезници Нијемцима.

  • Тукли сте нас данима док нисте побили 14.000 људи. Нажалост, док се нисам почео бавити тиме нисам ни знао, јер су комунистичке власти то сакривале – рекао је Додик и додао да то није једини злочин према Србима из тог периода.

Он је навео да Бошњаци желе да одбаце такве приче и да се прича само о Сребреници.

  • Да сте имали часну намјеру за помирењем онда сте морали да обухватите све ово, а не да говорите само о изолованим догађајима који вама одговарају. Упорно причате 8.300, а нисте никада доказали више од 4.100 – рекао је Додик.

Упитао је зашто нема сјећања на Јасеновац, Брод на Дрини, Крагујевац и на остала стратишта Срба.

  • Срби деведесетих нису хтјели да дозволе да им се таква страдања поново десе – закључио је Додик.

Нема на свијету геноцида о којем је забрањено да се говори

Милорад Додик рекао је данас на посебној сједници Народне скупштине Српске да се Република Српска према Сребреници односи као према мјесту гдје се догодио злочин али геноцида није било те нису испуњени ни дијелови дефиниције геноцида.

Додик је додао да Република Српска никада није оспоравала могућност да се сви они који су учествовали у дешавањима у Сребреници појаве пред судовима и одговарају за своја дјела.

„Сви који су потраживани они су отишли на суд“, рекао је Додик.

Додик је рекао да се сматрало да је пристојно да се данас разговара о овом извјештају који је заправо, каже, реакција на оне извјештаје који су раније рађени у оквиру Владе Српске под притиском ОХР-а и атмосфере.

„Ми не можемо да уђемо у то шта је пресуђено у Хагу али се ради о томе да бошњачка страна покушава да то све злоупотријеби на начин како ми одржавамо тему а као што се зна ова тема и њена појава у Уједињеним нацијама није иницијатива никога из Српске и српског народа“, поручио је Додик.

Додик је додао да спекулативне намјере муслиманске стране се односе на чињеницу да желе да те пресуде из Хагу којима се говори о одговорности појединаца, шта год они мислили о томе, ми не мислимо тако за многе од њих.

Предсједник Српске нагласио је да у Сребреници нису испуњени ни дијелови из почетне дефиниције геноцида и оног што се под геноцидом сматрало у моменту тих догађаја.

„Није било геноцида у смислу како то познаје дефиниција у међународном праву или она која је написана у Уједињеним нацијама. О томе говоре релевантни стручњаци који се тиме баве. Постоје људи који мисле да у Сребреници није почињен геноцид. С друге стране, са бошњачке и дијелом међународне заједнице постоје стално настојања да се то наметне као нормално и да се забрани да се о томе говори. Нема на сијету геноцида у којем је забрањено да се говори“, додао је Додик.

Додик је рекао да није тачно да је Србија пресуђена за геноцид и да није спријечила геноцид.

„Тачно је утврђено да Србија није креирала и није организовала геноцид и то је тачно. Оно што је тачно јесте да се под снажним лобирањем креирала атмосфера те приче“, навео је предсједник Српске.

Предсједник Српске додао је да у  Сребреници нису испуњене елементарне ствари везане за геноцид.

„Највећа имена која се баве овом темом су рекла да није било геноцида. Имамо право да мислимо на који начин сте ви излобирали и употријебили међународне механизме да до овог дође. Да је било памети, онда смо требали да пристанемо, прије било каквих судских пресуда, на Независну међународну комисију састављену од највећих свјетских експерата који би требало да то ураде и да утврде истину“, додао је.

Предсједник Српске је рекао да нико не може да се позове на српски народ и да у име српског народа починили злочин.

„То српски народ одбацује, све те злочинце и битанге не желимо да задржимо. Ви сте у ово увели политику. Војно и политичко руководство сте довели на суд да бисте скривеним методама нама прилијепили етикету а то је да су Срби геноцидан народ“, рекао је Додик.