Усвојена Одлука о укључивању у трезорски систем пословања Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“

Први дан 28. редовне сједнице СО Соколац

0
314
Фото: Инфо центар Соколац

Првог дана одржавања 28. редовне сједнице Скупштине општине Соколац, поново није присуствовао начелник Милован Бјелица и одборници окупљени око СДС-а који су раније замрзнули свој рад у локалном парламенту, због како су навели опструкција скупштинске већине. Сједница је имала кворум и присутни одборници су примили к знању Информације о раду за 2023. годину Основног суда Соколац, Полицијске станице Соколац и Пореске управе ПЈ Соколац.

Пред одборницима се нашао Извјештај Правобранилаштва РС о судским споровима за Општину Соколац за период 1.1.2023.-31.12.2023. године, као и Извјештаји о раду за 2023. годину и Информација о успјеху ученика у учењу и владању на крају првог полугодишта школске 2023/24. године Основне школе „Соколац“ и Средњошколског центра „Василије Острошки“.

Највише расправе је било око тачке дневног реда која се односила на Приједлог Одлуке о укључивању у трезорски систем пословања ЈЗУ Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац.

Фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић навео је да је због ограниченог временског рока било неопходно данас усвојити ову одлуку.

  • До краја априла потребно је да Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ испуни одређене услове, уз ову данашњу одлуку, те да адекватно и на вријеме аплицира за трезорски систем плаћања, а уједно ће и ранији дуг ове установе у износу од 2.700.000КМ бити отплаћен. Данас смо покушали размотрити опције шта уколико дође до блокаде рачуна Општине, како да ради Дом здравља, упитно је све, од плата запослених па до добављача првенствено медицинског материјала неопходног за функционисање. Договорили смо да већ од наредне недјеље кренемо у један процес како би дошли до сазнања и могућности заједно са представницима ресорног министарства и Јавног фонда за здравствено осигурање, да ли можемо та средства која буду уплаћивана за Дом здравља сачувати, како не би била употријебљена за друге намјене – нагласио је Марјановић и додао да се радницима запосленим у предузећима и установама чији је оснивач Скупштина општине Соколац дугује од пет до седам плата.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић нагласио је да је у свим извјештајима у раду предузећа и установа чији је оснивач Скупштина општине Соколац забиљежено да није испоштован предвиђени буџет за претходну годину.

  • Начелника општине Соколац нема други пут заредом на овој Скупштини, а он је тај који представља извршну власт и треба да понуди одговоре овдје присутним људима. Неопходно је да директорима предузећа и установа који су у великим проблемима, понуди рјешења и да се укључи у рјешавање њихових захтјева. Дом здравља треба да пређе у трезорско пословање од 1. јануара наредне године, надам се да неће доћи до тога да и здравственим радницима касне плате као и осталим радницима, које би посљедично изазвало одлив љекара и медицинског особља – закључио је Радић.
Фото: Инфо центар Соколац

Одборници су на данашњој сједници усвојили и Извјештаје о раду за 2023. годину Дома здравља “Др Љубомир Ћеранић“, Народне библиотеке Соколац, Јавне установе за културу „Перо Косорић“ Соколац, Центра за социјални рад „Соколац“, Јавне установе за предшколско васпитање и образовање, Општинског штаба цивилне заштите Соколац, Јавног комуналног предузећа „Соколац“, “Инфо центра“ Соколац, Спортско-рекреативног центра „Гласинац“, те Извјештај о раду и Финансијски извјештај Борачке организације „Соколац“.

Извјештај о раду за 2023. годину Туристичке организације „Соколац“, одборници су вратили, како би била извршена допуна финансијског извјештаја.

Фото: Инфо центар Соколац

На сједници су одборници упознати са Приједлогом Одлуке о престанку мандата одборнице СНСД-а Сњежане Којић, због промјене мјеста пребивалишта, те је усвојен Приједлог Одлуке о верификацији мандата Сузане Солдар.

Сједница ће бити настављена у понедјељак 22. априла, а неке од тачака дневног реда су Извјештај о раду начелника општине Соколац Милована Бјелице за претходну годину, те финансијски извјештаји спортских клубова, организација и удружења са подручја општине Соколац, којима су дозначена средства из буџета за 2023. годину.