ВЕЧЕРАС НА СОКОЦУ ИЗБОР НАЈМАМЕ РУСИЈЕ, СРБИЈЕ И СРПСКЕ

0
271
"Словенска љепота од Владивостока до Сокоца"

На Сокоцу ће данас бити изабрана најљепша и најуспјешнија мама Русије, Србије и Републике Српске која ће представљати ове три земље на Криму на финалу конкурса „Словенска љепота од Владивостока до Сокоца“, рекли су Срни у соколачком Удружењу „Мајка и дијете“.

Предсједник Удружења Александра Елез рекла је да ово удружење, заједно са невладином организацијом АНК, први пут организује несвакидашње и занимљиво такмичење на коме се у равноправној конкуренцији бирају лијепе и активне жене, прије свега мајке, које вјерују у себе и свој професионални успјех, а воде и здрав породичан живот.

Овакве успјешне и духовно богате жене, како каже Елезова, су и мајке које воле своју државу и његују традицију.

На финалној вечери за овај дио Европе учествоваће седам жена из Русије, двије из Србије и три из Републике Српске. Биће изабрана најљепша мама која ће представљати ове земље на финалном избору на Криму гдје ће учествовати друге најуспјешније жене и мајке из Азије словенског поријекла.

Славиша Његић из Организационог одбора рекао је Срни да су учеснице ове манифестације током боравка на Сокоцу посјетиле Војничко спомен гробље „Нови Зејтинлик“, историјски локалитет са стећцима Црквине на Гласиначком пољу, новоизграђену цркву у руском стилу и Часни крст на Видрићима, те породицу гуслара Милована Радовића, познатог мајстора за гусле који је оставио посебан утисак на гошће из Русије звуцима гусла њима у част.

Он је додао да су учеснице манифестације обишле и друга историјска мјеста на путу од Вишеграда до Сокоца.

Његић је навео да је ово први пут да се конкурс „Словенске љепоте“ одржава на подручу Републике Српске, додајући да из Русије учествују жене из Владивостока, Владимира и Нижњег Новгорода.

Финално вече биће одржано од 18.00 до 22.00 часа.

Циљ манифестације је промоција породичних вриједности, повећање престижа материнства, те да се мајка у јавности представи као стуб породице, али и неко ко је способан да се оствари и у другим областима – спорту, култури, политици.

Организатори су Удружење „Мајка и дијете“ са Сокоца, невладина организација АНК и хотел „Златни бор“.