ГОДИНА ДАНА ОД МАСОВНОГ УБИСТВА УЧЕНИКА У ШКОЛИ „ВЛАДИСЛАВ РИБНИКАР“

Србија - Београд - сјећање

0
201

На данашњи дан прошле године у Основној школи „Владислав Рибникар“ ученик седмог разреда К.К. је убио деветоро ученика и чувара школе.

На лицу мјеста убијено је осам ученика и радник обезбјеђења, док је још једна тешко рањена дјевојчица касније подлегла повредама.

Малољетник је сам позвао полицију и предао се, а приведени су његови родитељи.

Ученик који је извршио масакр са два пиштоља имао је тада 13 година и према домаћем закону није кривично одговоран, те се против њега није могао покренути кривични поступак.

За годину дана покренуто је пет парничних поступака и кривични поступак против његових родитеља, а он је смјештен у психијатријску болницу за дјецу где се и даље налази.

Кривични поступак је покренут против његовог оца Владимира Кецмановића и мајке Миљане Кецмановић, подсјећају београдски медији.

Након спроведене истраге, Више јавно тужилаштво у Београду је у октобру прошле године подигло оптужницу против Владимира Кецмановића због кривичног дјела тешка дјела против опште безбједности, односно, јер је 13-годишњег сина обучавао да рукује ваздушним и ватреним оружјем.

Оптужена је и мајка дјечака, јер је њен ДНК пронађен на једном метку у учиниоци у којој је почињено масовно убиство, а оптужени су и инструктор и власник стрељане у којој је малољетник учио да пуца, јер су током истраге дали лажне исказе.

Суђење је почело зимус пред Вишим судом у Београду, али иза затворених врата, јер је суд прихватио приједлог тужилаштва да суђење затвори за јавност ради заштите интереса оштећених малољетника.

Отац дјечака од почетка суђења негира кривицу, док је у парничном поступку по тужби 27 чланова породице убијених, рекао да је и он од 3. маја мртав човека, као и да је жив само због ћерке која је „исто жртва свог малољетног брата“.

Док је друштво било у стању шока због убиства дјеце у школи, наредне ноћи, између 4. и 5. маја, догодило се ново масовно убиство у Дубони и Малом Орашју, гдје су такође изгубљени млади животи.