„Пламен сјећања“ од данас на „Новом Зејтинлику“ – Подсјетник на вјечну борбу за слободу српског и руског народа

0
249
Фото: Инфо центар Соколац

У оквиру обиљежавања 9. маја – Дана побједе над фашизмом на Војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“ у Сокоцу, данас је постављен горионик са вјечним „Пламеном сјећања“ за све страдале Србе и Русе у борби против фашизма и нацизма у протеклим одбрамбеним ратовима.

Обиљежавање у организацији Борачке организације општине Соколац и Општинског одбора СУБНОР-а Соколац почело је служењем помена свештеника Црквене општине Соколац, а потом интонирањем химни Републике Српске, Србије и Руске Федерације.

Фото: Инфо центар Соколац

Услиједила је примопредаја честице пламена између представника Сверуског народног фронта за Србију и Републику Српску и представника ратних ветерана Републике Српске из Одбрамбено-отаџбинског рата пуковника Војске Републике Српске у пензији Милана Јоловића Легенде, ратног командантa Специјалне јединице „Вукови са Дрине“.

Јоловић је подсјетио да се овај пламен сјећања налази на Гробу незнаног јунака у Москви, у Кремаљским зидинама, те да представља вјечну борбу за слободу српског и руског народа и сјећање на све људе који су погинули у заједничкој борби Срба и Руса против фашизма и нацизма.

Фото: Инфо центар Соколац

Према његовим ријечима, „Пламен сјећања“ ће се чувати у Цркви Свете Петке у Сокоцу до 1. септембра када је планирано да се на „Новом Зејтинлику“ постави горионик тог пламена.

  • Срби су у 20. вијеку дали велике жртве у борби против фашизма и нацизма. Послије Руса, Јевреја и Пољака, ми смо најстрадалнији народ, међутим, ви видите да медијским инжењерингом, лажима, преварама, манипулацијама и лажним заставама желе да од нас направе геноцидан народ, као оне који су изазивали рат. Окупили смо се овдје да покажемо цијелом свијету да смо ми слободарски народ, да ми његујемо традиције. Нажалост, управо они коју су правили највећи геноцид и највеће злочине у Другом свјетском рату, односно њемачки народ је покретач те резолуције. Знамо да је Хашки трибунал осудио на 1.100 година 63 Србина, од чега седам доживотних затвора, док је Нирнбершки процес осудио 20 нациста и то нам све говори. Ово је процес промјене глобалног система и треба само издржати неколико година, док се то не заврши. Сматрам да ће истина увијек испливати и добро увијек побиједи зло – увјерен је Јоловић.
Фото: Инфо центар Соколац

Представник Народног фронта Руске Федерације Алексеј Аљохин рекао је да Народни фронт спроводи акцију „Пламен сјећања“, која је посвећена побједи над фашизмом и нацизом, а покренута је тако што је Народни фронт Руске Федерације узео честицу вјечног пламена и у ову акцију укључио 100 градова Русије и 14 земаља широм свијета.

  • Мени је посебна част што се данас налазим овдје поводом 9. маја – Дана побједе над фашизмом и нацизмом. Битна је симболика у заједничком обиљежавању овог празника Срба и Руса. Донијели смо „пламен сјећања“ који је запаљен у самом срцу Русије, са Гроба незнаног јунака у Москви и ми када се присјећамо наших погинулих браће и сабораца можемо да прислужимо свијећу са овог пламена. Вјечна ватра која гори испод зидина Кремља, је једна велика свијећа која је посвећена свим познатим и непознатим страдалницима и жртвама ратова. Свето јеванђеље каже, није све у љубави, него колико се да живота за друге. Нема веће љубави, него дати свој живот за другога, о чему ми и свједочимо данас – констатовао је Аљохин.
Фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Борачке организације општине Соколац Љубомир Ерић је истакао да је српски народ дао огромне жртве за слободу, нагласивши да је Југословена погинуло негдје око 1.700.000 од чега су главнина махом Срби.

  • Данас се налазимо на овој светој земљи, гдје су сахрањена наша браћа која су се борила и дала животе за слободу Републике Српске. Посебна је част и задовољство што данас имамо госте, браћу из Русије, који су донијели вјечни пламен, као симбол побједе над фашизмом. Прије 79 година, генерал Жуков је ратификовао споразум о предаји Њемачке у име побједника, односно савезника. Ми ћемо баштинити традицију ослободилачких ратова, а овдје на овом мјесту одаваћемо посебну част, јер ови погинули борци, њих 962, то и заслужују – нагласио је он.

Ерић је прокоментарисао и најављену Резолуцију о Сребреници.

  • Ко је поднио Резолуцију, Руанда и Њемачка? Њемачка која је зачетник свих ратова и била увијек фашистичка земља. Сада се представља као неки добротвор, неко ко хоће да осуди српски народ, а знамо шта су нама радили у прошлости. Та њихова резолуција нема никакав значај и тежину, без обзира шта се десило, међутим, убијеђен сам да ће бити изгласана – закључио је Ерић.
Фото: Инфо центар Соколац

Вијенце на Централни крст на „Новом Зејтинлику“ положиле су делегације Борачке организације општине Соколац, Града Источно Сарајево, Народног фронта Руске Федерације, затим Народни посланик Страхиња Башевић и предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић, те „Ноћних вукова“ РС.

Након обиљежавања на „Новом Зејтинлику“ услиједило је полагање вијенаца на Спомен-костурници у Парку бораца Романије на којој су уписана имена 969 погинулих бораца у Другом свјетском рату.

Фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Соколац Миливоје Јанковић у свом обраћању медијима, навео је да је Романија увијек била међу првима у борби за слободу, не само романијског народа него Срба у цјелини.

  • Од формирања првог Романијског одреда 1941. године и од 41 борца, нарастао је број од 3.600 бораца. Романија је дала борце за Прву пролетерску бригаду, за Шесту источно-босанску бригаду, Двадесету романијску бригаду, као и за војно подручје Романије. Та бројка довољно говори, али морамо поменути и друге активности које су се одвијале током стварања једне слободне територије, од Бирча преко Романије, до Вишеграда. Формирани су народни одбори, војни судови, војна болница и командна мјеста. Све до избијања друге непријатељске офанзиве, на Романији је била слободна територија, али већ од 15. јануара креће офанзива и гину борци Двадесетог одреда и гину борци пролетери. Имамо случај, можда јединствен у историји, да је 21. јануара погинуло пет народних хероја на подручју Романије, три на Пјеновцу, један у Бијелим Водама и Иловачи према Горажду. Историчар је записао да је то број од 5.494 цивилне жртве углавном усташког терора плус 6.000 у Старом Броду на Дрини. Са подручја Романије која је обухватала четири општине Хан Пијесак, Соколац, Рогатицу и Пале, погинуло је 1.150 бораца, а у Двадесетој романијској бригади 289 бораца – додао је Јанковић.
Фото: Инфо центар Соколац

Вијенце на Спомен-костурницу у Парку бораца Романије положиле су делегације републичког и општинског СУБНОР-а, Борачке организације општине Соколац, Општине Соколац, као и представници Народног фронта Руске Федерације.

Делегација Сверуског народног фронта за Србију и Републику Српску, са домаћинима ове манифестације из Борачке организације општине Соколац и Општинског одбора СУБНОР-а Соколац, посјетила је Спомен-крст у Видрићима и Манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији – „Романијску Соколицу“.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај дан 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Фото: Инфо центар Соколац

Српски народ био је предводник борбе против фашизма на простору бивше Југославије и поднио највеће губитке, а Совјетски Савез дао је највећи допринос у сламању фашизма.

Бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала је највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1.700.000 људи.