Фестивал шареног кича и веселих мелодија улази у завршницу: Вечерас финале Евровизије

0
41

Шведски град Малме припрема се за вечерашње велико финале Пјесме Евровизије док се узбуђење мијеша са напетошћу усљед безбједносних пријетњи и политичких протеста поводом учешћа Израела.

Највеће свјетско музичко такмичење које се емитује уживо одвија се у позадини велике израелске војне кампање у Појасу Газе, изазване смртоносним нападом Хамаса на Израел 7. октобра.

Фестивал шареног кича и веселих мелодија обиљежен је политичким сукобима са демонстрантима – онлајн и на улицама Малмеа.

Учесници протеста позивају да Израел буде искључен из такмичења.

Кладионице су као главног фаворита за побједу одредиле хрватског кандидата Бејби Лазању са пјесмом са „Рим тим таги дим“, о младићу који одлази од куће у жељи да постане „градски дјечак“ са бољим могућностима.

Израелска соло умјетница Еден Голан и њена пјесма „Харикејн“ такође су у финалу, а кладионичарске квоте показују да је и она једна од водећих кандидата за побједу.

На листи фаворита налази се и швајцарски репер и пјевач Немо, који изводи рок оперу „Коуд“, о свом путу самооткривања као небинарне особе.

Друге земље које су високо котиране као кандидати за тријумф су Француска, Холандија, Италија, Украјина и Ирска, док стримовање података са „Спотифаја“ указује да и домаћин Шведска има добре шансе.