УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА У ИЗНОСУ ОД 13.554.000 КМ

0
31

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас извјештај о извршењу буџета за прошлу годину у износу 13.554.313 КМ.

Градоначелник Љубиша Ћосић рекао је новинарима да је на половини прошле године дефицит буџета износио скоро милион КМ, али да су годину успјели завршити са око пола милиона и планом да то буде покривено у овој години.

Према његовим ријечима, усвојен је план о измирењу свих доспјелих обавеза који је већ одобрио Фискални савјет Републике Српске.

Ћосић је појаснио да је дефицит направљен јер Градска управа није успјела да наплати 220.000 КМ некадашње фабрике термоапарата `ТАТ`, око 120.000 КМ се односило на приходе од средстава за противпожарну зашту, а 200.000 је требало да се наплати од комуналне таксе из претходног периода.

„Мислим да је ова тачка дневног реда заслужено добила подршку већине одборника. Себи сам као обавезу наметнуо да ћемо на сједници у августу обавијестити одборнике да град Источно Сарајево нема неизмирених обавеза и да све иде неким својим током“, нагласио је Ћосић.

Он је додао да су све обавезе према спољним корисницима извршене без кашњења извршене, попут спорта, културе, невладиног сектора, помоћи људима који су у стању социјалне потребе.

На дневном реду била је и информација о стању безбједности у прошлој години, коју је Ћосић оцијенио као задовољавајућу.

Ћосић је напоменуо да је информисан да ће Полицијска управа Источно Сарајево веома брзо имати потпуну попуњеност запослених, односно 500 полицајаца и жандармерију у Источном Новом Сарајеву и Палама.

Предсједник Скупштине града Бранко Короман да је при крају изградња нове зграде Полицијске управе на Палама, што ће додатно унаприједити рад полиције.

На дневном реду данашње сједнице била је и информација о водоснабдијевању и канализационој инфраструктури, за шта је, према ријечима Коромана, потребно издвојити већа финансијска средства да би то било ријешено.

Шеф Клуба одборника СДС-а Горан Шеховац рекао је да ова странка није подржала извјештај о извршењу буџета због дефицита од 500.000 КМ, за који сматрају да је пуно већи од приказаног.

Шеховац сматра да Градска управа улазећи у неке милионске пројекте којима треба да се баве општине, излази из својих надлежности, те да је то један од разлога зашто се ушло у дефицит.

Он је навео и да се се мора инситирати да Специјална антитерористичка јединица /САЈ/ Министарства унутрашњих послова Српске, осим у Бањалуци, буде стационирана и на подручју Источног Сарајева због неповољног географског положаја и близине Сарајева.

Са дневног реда повучен је Споразум о братимљењу града Источно Сарајево и општине Херцег Нови, док руководство ове црногорске локалне заједнице не изнесе свој став о подршци Црне Горе резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН, која је оцијењена као „забадање ножа у леђа“ Србима.

Одборници су усвојили и извјештаје о раду и финансијском пословању за 2023. годину Парка природе Требевић, Директних инвестиција града Источно Сарајево /ДИГИС/, док су са дневног реда повучени извјештаји Градске развојне агенције и Аграрног фонда.