Разговарано о пословању ЈП Водовод и канализација „Врело Биоштица“ у стечају и оправданости поскупљења цијене воде

0
328
Фото: Инфо центар Соколац

Једно од захтјева који су били упућени ка локалном парламенту, односно 29. редовној сједници Скупштине Соколац одржаној у понедјељак 3. јуна је било од стране стечајног управника ЈП Водовод и канализација „Врело Биоштица“ у стечају Радомира Јокића, а које се односи на повећање цијене воде.

На сједници је тада закључено да се организује радни састанак са начелником општине Соколац, стечајним управником, судијом у поступку стечаја, повјериоцима, шефовима клубова политичких партија у Скупштини општине Соколац и народним послаником Страхињом Башевићем, како би се постигао евентуални договор, те увидјели проблеми и потребе овог предузећа.

Састанак је одржан данас у сали за сједнице Скупштине општине Соколац, коме су се одазвали сви позвани осим начелника општине Соколац и шеф Клуба одборника СДС-а.

Фото: Инфо центар Соколац

Стечајни управник предузећа Водовод и канализација „Врело Биоштица“ у стечају Радомир Јокић подсјетио је да је у овом предузећу већ дванаест година, те да се у првом погледу може рећи да се стечајни поступак одужио, али уз констатацију да је то због одређених разлога.

  • Нисмо имали великог избора за партнера у реорганизацији, јер се ради о предузећу које има посебну дјелатност и гдје само партнер за реорганизацију може бити Општина. То смо и урадили 2019. године, како би се избјегле било какве калкулације да приватник може преузети водовод, што би било према мом мишљењу лоше за ову локалну заједницу. Био сам става да Општина Соколац треба да врати у своје власништво и управља водоводом, али за то треба више процедура него самог новца. Није то неки посебан износ који захтијевају стечајни повјериоци и надам се да ће се он обезбиједити у неком кратком времену. Основни проблем, због кога смо се данас састали јесу ниске цијене воде које не правдају економско пословање „Врела Биоштица“, без обзира што сам ја у посљедње вријеме смањио 8% плате запосленим радницима, укинуо право на превоз, као и неке друге трошкове о којима не бих говорио. Смањен је број запослених на историјски минимум, док је проценат наплате повећан на историјски максимум. Захваљујем се грађанима на култури плаћања, који одржавају и знају да је то неопходно како би вода уредно долазила до њихових славина. Сматрам да све ове године, грађани нису били оштећени тиме што је предузеће у стечају, тако да би то било једино моје правдање дугог трајања стечајног поступка – појаснио је Јокић.
Фото: Инфо центар Соколац

Према његовим ријечима, већ 20 година се бави искључиво стечајним поступцима, док је раније био у привреди директор и руководилац одређених јавних институција, те често млађе судије и колеге подсјећа да стечајни поступак није нимало самосталан, да би он само зависио од стечајног управника или органа поступка.

  • Он зависи од Катастра, Суда, Комуналне полиције и сваке институције. Очекивати да се у роковима који су оквирно задани у закону заврши стечајни поступак је чиста илузија. Када је у питању реорганизација предузећа, ту се отишло далеко, обзиром да смо 2019. године као партнера за реорганизацију изабрали Општину Соколац на Скупштини повјерилаца. Општина Соколац је у међувремену уплатила гаранцију за реорганизацију у износу од 450.000 КМ и остало је уговорено да се уплати још 1.050.000 КМ, за шта имамо обећање начелника да ће се десити у кратком временском периоду. Чим се то уради, може се рачунати да ће стечајни управник да уради стечајни план и преда Суду у процедуру, која није једноставна али није ни неизводљива. Сваки грађанин и институција зна колике су цијене воде. Имамо једну срећу да број грађана физичких лица се не смањује као потрошача, што је добро, али смо изгубили све велике потрошаче односно привредне субјекте што је лоше за локалну заједницу. Наш највећи потрошач воде данас су јавне установе, што никако није добро. Цијене су онакве какве су биле 2015. године што стварно не можемо оправдати, обзиром на цијену струје која учествује на 30 % наших трошкова. Цијене осталих репроматеријала су повећане, а који служе за одржавање водовода који је у највећем дијелу у лошем стању. У сваком случају, састанак на коме учесници нису равнодушни је успјешан, па и овај данашњи – констатовао је Јокић.
Фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић је подсјетио да је овај састанак сазвао након што је Скупштина добила двије ургенције од стране стечајног управника поменутог предузећа.

  • Све ово вријеме наших мандата, ми нисмо имали информације које смо данас чули од самог стечајног управника, стечајног судије и повјерилаца. Бавили смо се првенствено поскупљењем цијене воде, али и осталим елементима који су у пословању битни. Данас смо упознати и са тим да постоје стални минуси, односно разлози који доводе до у једном дијелу лошег пословања „Врела Биоштице“, те да се изнађе начин да се тај проблем превазиђе. Стечајни управник је данас истакао да врело „Кржуљ“ константно послује негативно, те да остала позитивна добит и позитивно пословање не могу покрити те губитке. Састанку је присуствовао шеф Клуба одборника ДЕМОС-а Срђан Кнежевић, који је руководилац локалне Територијалне јединице „Електродистрибуције“ који је потврдио да је могуће инсталирати нови агрегат, који ће се користити у случајевима нестанка електричне енергије, како не би дошло до прекида дотока воде. У наредном периоду сазваћу још један састанак са начелником општине и шефовима клубова, да заједнички пронађемо начин да наше грађане заштитимо када су у питању њихови буџети, али и да не дозволимо да нам „Врело Биоштица“ као предузеће од великог значаја, поново оде под стечај – категоричан је Марјановић и додаје:
  • У периоду од 2015. до 2021. године, тачније 2018. године десило се поскупљење цијене воде, које није дошло на Скупштину и што није тадашња Скупштина разматрала и усвојила. Дакле, то поскупљење је мимоишло локални парламент, тако да смо ми 2021. године жељели да се то врати на цјеновник из 2015. године. Договорено је тада да здравственим установама цијена воде по кубику буде смањена за 1 КМ, односно умјесто 3.50 КМ, нова цијена услуга износи 2.50 марке,  а да до смањења цијена услуга свим корисницима буде између 15 и 20 одсто – подсјетио је Марјановић.
Фото: Инфо центар Соколац

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић је још једном нагласио да је разговор нешто што нема алтернативу у функционисању сваког друштва, па и саме локалне заједнице.

  • Ми као одборници смо тражили да стечајни управник дође на Скупштину, али и овај формат састанка је сасвим задовољавајући, као и присуство осталих гостију данас, са којима смо отклонили бројне дилеме, те многе ствари о којима смо били „лажно“ информисани. Сада нам је свима јасно да то неко повећање цијене воде које захтјева стечајни управник је уствари нешто што је неопходно да би Соколац наставио да има стабилну испоруку воде. Било је ријечи и о одређеним приједлозима, да ријешимо проблем приликом нестанка електричне енергије набавком агрегата што је стварно похвално и мислим да би могли неким даљим предузетим корацима да ријешимо и тај проблем како не би ниједног момента испорука воде на подручју општине Соколац била доведена у питање. Нешто још о чему смо разговарали што би могло довести до проблема у наредном периоду јесте испорука воде са врела „Кржуљ“, које према ријечима начелника општине има капацитете да задовољи све потребе насеља које се гради на Равној Романији и потребе локалног становништва. Стечајни управник нас је данас информисао да тај капацитет апсолутно није ни близу, те да нема довољну снагу да те све потребе испоштује. Захваљујем свим учесницима састанка, који је био веома важан и мислим да ће дати резултате за добробит свих, прије свега грађана потрошача али и самог предузећа „Врело Биоштица“ – истакао је Радић.
Фото: Инфо центар Соколац

Стечајни судија у предмету ЈП Водовод и канализација „Врело Биоштица“ у стечају Сандра Радош – Чатак је навела да је врло незахвално говорити о стечајном предмету у овом моменту.

  • Оно што могу истаћи јесте да сам стекла данас утисак да су проблеми дошли до те фазе, да ће се они почети рјешавати, ма колико дуго трајали и постојали. Оно што сам чула од предсједника Скупштине и одборника, обезбиједиће се одређена средства која су била планирана за реорганизацију овог предузећа – закључила је она и додала да због повјерљивости и тајности предмета у поступку, не може дати више информација.

ЈП Водовод и канализација „Врело Биоштица“ у стечају тренутно запошљава 29 радника.