МАЗАЛИЦА: ОТУПИЋЕ ОШТРИЦА ПРЕМА РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

0
27

Замјеник предсједника Одбора Народне скупштине Републике Српске за европске интеграције и регионалну сарадњу Срђан Мазалица очекује да ће побједом десничарских покрета на изборима за Европски парламент отупити оштрица према Републици Српској.

  • Све суверенистичке странке виде да се у БиХ затиру права Републике Српске, неповољно гледају на пораст исламског радикализма у Европи и виде Српску као једну од брана томе. Очекујем да Република Српска сада има гласнију подршку у Европском парламенту и Европској комисији, рекао је Мазалица Срни.

Он је навео да су избори за Европски парламент показали да десничарски покрети који су суверенистички у највећим европским земљама однијели побједу или остварили значајан изборни резултат, што ће се одразити на укупну политику у Европском парламенту.

  • То не значи пораст радикалиних ставова и заоштравања неких политичких односа, већ показује да је Европа уморна од власти и управљања америчке и неолибералне политике која гази и занемарује интересе појединачних држава и народа и утапа их у глобалне интересе, појаснио је Мазалица.

Он је рекао да је у Њемачкој владајућа „семафор коалиција“ пала на 30 одсто, што доводи у питање њихово даље вршење власти, док је очекиван висок резултат Алтернативе за Њемачку и евидентан повратак Хришћанско-демократске уније.