ЦВИЈАНОВИЋ: АМЕРИЧКА АМБАСАДА ПОКУШАВА ДА НАС УБИЈЕДИ ДА ВЕЋУ ПРАВНУ СНАГУ ИМА НЕЧИЈА ИЗЈАВА ОД УСТАВА

0
68

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је Срни да то што Амбасада САД у Сарајеву покушава да убиједи јавност да већу правну снагу има нечија изјава од Устава најбоље свједочи о дубоко потцјењивачком односу према БиХ, њеном суверенитету и владавини права уопште.

На питање Срне да прокоментарише тврдње Амбасаде САД да „имовина припада држави, а не ентитетима“, позивајући се при томе на изјаве помоћника државног секретара Џејмса О’Брајена, а не на Дејтонски споразум, Цвијановић је рекла да је видјела да су се расписали, али није видјела да су одговорили на кратко и јасно питање предсједника Србије Александра Вучића.

  • Умјесто да су цитирали Устав и Дејтонски споразум, они су се позвали на изјаву О’ Брајена као да је изјава било којег страног или домаћег званичника извор права, истакла је Цвијановић.

Нажалост, додала је она, Уставни суд БиХ је доносио многе одлуке под директним утицајем страног фактора, које нису биле у функцији заштите Устава, већ искључиво усмјерене на стварање новог уставног амбијента.

  • Неред у којем данас живимо и настао је због таквих појава које су хранећи политичке апетите једних, настојали упорно да одузимају права другима, констатовала је Цвијановић.

Предсједник Србије Александар Вучић одговорио је јуче на тврдње Амбасаде САД у Сарајеву да закључци усвојени на Свесрпском сабору у Београду представљају напад на Дејтонски споразум институције БиХ и затражио да конкретно одговоре како су дошли до закључка и на основу чега и ког акта да имовина припада централним властима, а не ентитетима.

Из Амбасаде САД су навели да „нема потребе за поновним разматрањем добро документоване правне историје и судских пресуда у вези са имовином у БиХ“ позвали се на говор помоћника државног секретара Џејмса О’Брајена да је „полазна тачка и даље јасна – имовина припада држави“.