Данас Свјетски дан добровољних давалаца крви

0
93
Фотографија уступљена Инфо центру

Данас се обиљежава Свјетски дан добровољних давалаца крви. Као вид подршке даваоцима Свјетска здравствена организација, ове године посебно истиче важност трансфузије крви у неонатологији, као и различитим природним или изазваним катастрофама.

Трансфузија крви има кључну улогу у збрињавању пацијената којима је потребна крв и компоненте крви, она чини да пацијенти живе дуже и квалитетиније. Тим поводом у сриједу 19. јуна у Сокоцу ће бити организована акција добровољног даривања крви у просторијама Спортске дворане –  рекао је за Инфо центар Соколац секретар Општинске организације Црвеног крста „Романија“ Соколац Драженко Вукојичић.

  • Акције добровољног даривања крви успјешно су биле реализоване и у претходном периоду, тако да смо ми наставили ту традицију. Соколац је општина која има много хуманих људи. То доказује и број сакупљених јединица након акција, једном приликом смо имали и рекордан број преко стотину давалаца.  
Секретар Општинске организације Црвеног крста „Романија“ Соколац Драженко Вукојичић

Према његовим ријечима на годишњем нивоу се организују четири акције, гдје поред наших суграђана се одазивају и даваоци других општина.

  • Овом приликом се захваљујем нашим пријатељима из Гацка који од самог почетка захваљујући њиховом предсједнику господину Вуковићу учествују у нашим акацијама, тако ће бити и наредне седмице у Спортској дворани гдје ће се поред њих одазвати и даваоци из општине Чукарица из Београда и Косовске Митровице. Ово ће бити једна од захтјевнијих акција али захваљујући  волонтерима општинске организације Црвеног крста Соколац на челу са њиховим предсједником Александром Мимићем надамо се успјешном дану. Посебно морам да истакнем Младена Мачара који је предсједник Актива добровољних давалаца крви при Црвеном  крсту, који успјешно одговара  захтјевима.

Вукојићић је истакао да су сви добровољни даваоци умрежени у активној групи, која се користи у кризним ситуацијама када је неком хитно потреба одређена крвна група. Поред појединих привилегија у лијечењу када сте добровољни давалац крви, неопходна је и помоћ и надлежних институција при раду ове организације.

  • Наредне седмице када буде организована акција, крв ћу даровати по шездесети пут. Једна доза крви може да спаси три живота. Има ли веће среће, сатисфакције у животу када знате да је ваша крв спасила нечији живот. Са друге стране то има и здравствене предности.

Из Општинске организације Црвеног крста „Романија“ Соколац, позивају све хумане људе да се у што већем броју, одазову акцији која ће се 19. јуна одржати у просторијама Спортске дворане у Сокоцу у временском периоду од 09.00 до 15.00 часова.