СРПСКИ НАРОД СВИМА ДОНОСИО СЛОБОДУ, А ЗАСЛУГЕ УЗИМАЛИ ДРУГИ

0
46
Фото: СРНА

Српски народ је увијек био ослободилачки, бранио је своја огњишта и свима доносио слободу, али су одређене заслуге које им не припадају нажалост узимали други, истакнуто је данас на Тјентишту гдје је обиљежена 81 година од битке на Сутјесци.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић истакао је да су Срби поднијели највеће жртве народноослободилачке борбе, а да су се тек 1944. године придружили и припадници других народа и прикупили одређене заслуге које им не припадају.

  • Српски народ је увијек био ослободилачки, никога није нападао, бранио себе и своја огњишта, рекао је Егић новинарима.

Он је навео да ће Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова наставити да обиљежава овакве догађаје.

Министар је изразио задовољство што се то прославља са Србијом и нада се да ће тако бити у будућности и да ће генерално заједнички водити бригу о српском народу.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да су Срби кад год је требало бранити државу увијек устајали, јер нису могли да трпе терор.

  • Нажалост, када донесу слободу онда се мање питају, већ одлучују они други који се на самом крају прикључе, рекао је Томић.

Он је напоменуо да су и у Првом и Другом свјетском рату страдали Срби јер неће да трпе зулум и нити хоће тутора.

  • То смо препознали у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату, да нам се та судбина не би десила на вријеме смо се подигли и зауставили оне који су хтјели да протјерају српски народ, али то нисмо дозволили, нагласио је Томић.

Он је истакао да је поднесена огромна жртва, али да Срби нису били сложни те жртве би биле много веће.

Томић је истакао да се данас на Тјентишту поклањају сјенима који су бранили слободу.

Зоран Антић, државни секретар у министарству за борачка питања Србије, рекао је да се настављају заједничке активности на култури сјећања на велике жртве српског народа.

Он је истакао да су и на Сутјесци темељи Српске гдје је српски народ гинуо у великом броју.

  • Више од 90 одсто људи у партизанском покрету били су Срби који су се борили за своју и слободу других народа, рекао је Антић.

Осамдесетпетогодишњи Радивоје Филиповић из Београда истакао је да долази на стратиште предака који су се борили за слободу, наводећи да је у борби против окупатора изгубио два стрица.

  • Сјећање је исконска потреба човјека, а онај који нема сјећање не може да има будућност, рекао је Филиповић и истакао натчовјечански напор српског народа који је трпио разне недаће на овим просторима.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја сјећање је на велике борбе које су партизанске јединице водиле против њемачких трупа којима су помагале италијанске, бугарске и усташко-домобранске јединице.

Њемачки назив за ову операцију био је „Шварц“, а покренута је с циљем уништења партизанског покрета отпора Народноослободилачке војске, те разоружавања и неутралисања Југословенске војске у отаџбини.

Обиљежавање овог историјских догађаја од републичког значаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.