Друго овогодишње даривање крви у Сокоцу – прикупљено 48 јединица

СПАСИ ЖИВОТ- ДАРУЈ КРВ!

0
88
Фото: Инфо центар Соколац

Припремила: Жељана Поњарац

У организацији Црвеног крста „Романија“ Соколац и Актива добровољних давалаца крви општине Соколац, данас је организована акција добровољног даривања крви у просторијама Спортске дворане у Сокоцу, у којој је прикупљено 48 јединица ове драгоцјене течности.

Фото: Инфо центар Соколац

Шеф Службе за трансфузиологију Болнице „Србија“ Јелена Стојановић Лукић, истакла је да овакви поступци умногоме значе, јер је сезона годишњих одмора и мањи је број  давалаца у служби.

  • Захваљујући акцији која је била прије седам дана ми смо у протеклом периоду били привилегована служба трансфузије. Могли смо свима који су били у потреби за крвљу изаћи у сусрет, било да су то заказане операције или је требало послати крв за Фочу и није требало да траже намјенске даваоце. Тај тренд ће се засигурно наставити још неко вријеме. Позивам све да се укључе у породицу добровољних давалаца и када би овакве акције биле чешће никада нико не би требао да тражи крв за неког свог. Нешто најхуманије што неко може да уради јесте да другом поклони живот. Данас имамо доста младих који први пут дарују крв и доста жена. Позивам све да се у већем броју одазову акцији и дарују крв, истакла је докторица Лукић.
Фото: Инфо центар Соколац

Сокочанин Милан Маричић, по шеснаести пут учествује на оваквим акцијама и дарује крв у циљу спашавања живота другом човјеку.

  • Даривање крви је значајно и за онога који дарује и за онога коме је та течност потребна. Поред тога што је здраво за мој организам, примарни разлог зашто сам се одлучио на овај корак јесте само сазнање да могу некоме спасити живот, истакао је Маричић.

Он је поручио свим здравим људима да се и они одазову на овакве акције јер поред тога што ће учинити добро и хумано дјело за друге, допринијеће и здрављу свог организма.

Фото: Инфо центар Соколац

Ана Којадиновић из Сокоца, други пут дарује крв у нади да ће тиме допринијети да се некоме спаси живот. Она је позвала све који су у могућности да учине исто, јер само сазнање да се чини добро дјело вриједно живота, има непроцјењиву вриједност.

Фото: Инфо центар Соколац
  • Ми сваке године правимо по четири акције добровољног даривања крви, а ово је друга по реду. Данас имамо пријављених 60 давалаца са подручја општине Соколац, 15  даваоца из Гацка, као и госте из Чукарице и Косовске Митровице, рекао је Александар Мимић волонтер Црвеног крста „Романија“ општине  Соколац.
Фото: Инфо центар Соколац

Представници организације Црвеног крста београдске општине Чукарица и Општинске организације Црвеног крста „Романија“ Соколац, потписали су данас повељу о братимљењу ових организација као и Уговор о сарадњи.