БУРСАЋ: ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ У ТОКУ, ДОБАР КВАЛИТЕТ И ПРИНОС ЗРНА

0
40

Жетва пшенице у Републици Српској почела је раније него претходних година, а квалитет и принос је веома добар, изјавио је Срни помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ.

Бурсаћ је навео да ће овогодишња жетва бити изнад вишегодишњег просјека, односно да прве процјене говоре о приносу од шест тона по хектару.

  • Пшеница је засијана на око 42.000 хектара и уколико временске прилике буду дозвољавале жетва би требала бити завршена за око мјесец дана. Количина влаге у зрну пшенице је веома ниска. Пшеница је сува је и зрела, нагласио је Бурсаћ.

Он је додао да ове године очекују да са њива у Републици Српској буде скинуто око 250.000 тона пшенице.

Бурсаћ сматра да пољопривредници ове године могу размишљати о доброј заради када је ријеч о хљебном житу и пшеници.

Он је истакао да је пшеница берзанска роба и да нико не може значајно утицати на њену откупну цијену, те нагласио да је важно да постоји интерес за откуп пшенице у Републици Српској, као и довољно капацитета за складиштење.

  • На берзама је сада откупна цијена од 0,36 до 0,38 КМ без ПДВ-а. Са подстицајима које даје ресорно министарство, укључујући и регресирано дизел гориво, у износу од 580 КМ по хектару, сигуран сам да наши ратари имају добру рачуницу и рентабилну производњу пшенице са добрим приносом и квалитетом зрна, рекао је Бурсаћ.

Он је нагалсио да Министарство контролише посљедње парцеле посредством софтверског система и да би убрзо након тога могла услиједити исплата подстицаја.