ПОЧЕЛИ „ПРИНЦИПОВИ ДАНИ“

0
44
Фото: СРНА

Традиционална манифестација „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву“ почела је вечерас отварањем шестог сазива Ликовне колоније „Бели вук“ и самосталне изложбе фотографија аутора Драгана Ђукића.

Селектор и један од организатора Ликовне колоније Милош Поповић изјавио је новинарима да ове године учествује 11 умјетника, који долазе из сусједних држава, али су акценат ставили на домаће умјетнике.

  • Умјетници нису ограничени у избору тема, али ће сигурно неки пронаћи инспирацију у пејзажима нашег краја или знаменитим личностима, додао је Поповић.

Према његовим ријечима, ту је Душан Недов Продана који сваке године одушеви, као и Владимир Миловановић, али ће и домаће снаге сигурно оставити добар печат.

Ликовна колонија ће бити одржана на двије локације, у галеријском простору Културног центра Источно Ново Сарајево и на Тврдимићима, што ће грађани моћи посјетити у току трајања колоније, до 28. јуна.

Поповић је рекао да је у досадашњим сазивима настало око 100 дјела.

Драган Ђукић је рекао да му посебно задовољство представља што његова изложба отвара манифестацију „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву“, додајући да је ово његова трећа самостална изложба, а имао је и неколико колективних.

  • Инспирацију проналазим у свему, од природе, портрета, пејзажа. Ово ми је први пут да се представљам публици на овој регији и заиста ми је драго, додао је Ђукић, који је уписан у регистар умјетника у култури у Министарству културе Републике Српске.

У оквиру манифестације „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву“ у уторак, 25. јуна, у Културном центру Источно Ново Сарајево у 20.00 часова биће одржан концерт Народног омладинског ансамбла игре „Јуност“ из руског града Новомосковска.

У Народном позоришту Источно Ново Сарајево у сриједу, 26. јуна, у 19.00 часова планирано је отварање изложбе фотографија „Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године“ аутора Марка Марковића и Горана Судимца.

Организатори изложбе су општина Источно Ново Сарајево, Архив Републике Српске и Архив БиХ.

„Конференција беба“ требало би да буде одржана у четвртак, 27. јуна, у 18.30 часова на Тргу Републике Србије, а у исто вријеме у Културном центру Источно Ново Сарајево биће представљена књига „Казивање о ђедовима“ Синише Митрића, члана Удружења књижевника Србије.

Истог дана у 20.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево биће одиграна дуодрама Јована Јањића „Патријарх Павле /Бити човек међу људима и нељудима/“.

На Видовдан, у петак, 28. јуна, у 10.00 часова биће положено цвијеће на гроб Гаврила Принципа на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву, док је за 12.00 часова планирано полагање цвијећа код споменика Приципу у истоименом парку у Источном Новом Сарајеву.

У Културном центру Источно Ново Сарајево тог дана биће представљени радови шестог сазива Ликовне колоније „Бели вук“ у 19.00 часова, а у 20.00 часова ће почети Видовданска академија.