РЕГИСТРОВАНЕ ТРОПСКЕ НОЋИ, НАЈТОПЛИЈЕ БИЛО У ТРЕБИЊУ И ВИШЕГРАДУ

0
50

У Републици Српској у протеклих пет дана регистроване су тропске ноћи, најтоплије је било у Требињу и Вишеграду са 39 степени Целзијусових, а топлотни талас завршен је након великог невремена са градом у одређеним предјелима.

Из Хидрометеоролошког завода Републике Српске навели су да се током пет дана одржавало претежно сунчано и вруће вријеме.

Минимална температура ваздуха током ноћи није се спуштала испод 20 степени Целзијусових.

„Понегдје су оборени рекорди за апсолутни максимум за јун. У Бијељини је забиљежена иста максимална температура као и 2021. године“, истакли су у Заводу.

У суботу, 22. јуна, било је топло, а потом је мало свјежији и нестабилни ваздух довео до појаве јаких локалних непогода, док су се јачи облаци нестабилности развили у региону Борја и премјештали ка региону Добоја.

„Облаци су наставили да јачају, и у региону од Добоја ка Грачаници и Тузли развило се неколико суперћелијских олуја које су донијеле јаке непогоде уз појаву великог града. Облачност са јаким непогодама премјештала се даље ка сјевероистоку до Посавине“, навели су из Завода.

Невријеме уз јаче пљускове са грмљавином премјештало се из регије Бањалуке ка Лакташима до регије Градишке и Поткозарја, а други систем преко Посавине ка Семберији.

И у овим предјелима регистрована је појава града која је нанијела штету пољопривредним културама.