ДУО ДРАМА „ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ – БИТИ ЧОВЈЕК МЕЂУ ЉУДИМА И НЕЉУДИМА“ ОДУШЕВИЛА ПУБЛИКУ

Република Српска - Хан Пијесак - култура

0
43
Фото: СРНА

На Хан Пијеску изведена је позоришна представа „Патријарх Павле – бити човек међу људима и нељудима“, по тексту Јована Јањића у продукцији Српског позоришта из Мађарске, чиме су завршене овогодишње „Видовданске свечаности“.

Окосница ове дуо драме су духовне и филозофске поуке, којима се блаженопочивши патријарх Павле борио за мир у свијету и душама људи, те за ублажавање патњи народа страдалог у минулим ратним метежима на простору бивше Југославије.

Глумац Милан Малбаша у овој дуо драми тимачи лик патријарха Павла, а глумац Позориша на Теразијама Александар Дунић новинара који води разговор са Његовом светошћу.

Редитељ представе је Милан Рус, који је и директор Српског позоришта у Мађарској.

Малбаша је за Срну рекао да су до сада ову представу одиграли одиграли 63 пута, те да су, гдје год дођу, реакције публике Фанстастичне, што је било и синоћ на Хан Пијеску.

„То ми је велико охрабрење и сретан сам што ми је Бог додијелио да играм баш патријарха Павла“, истакао је Малбаша.

Он је додао да је за њега играти и тумачити лик патријарха велика ствар, али и велика одговорност.

Малбаша је подсјетио да је редитељ представе Милан Рус, који је и директор Српског народног позоришта у Будимпешти, разговарао са премијером Мађарске Виктором Орбаном који је обезбиједио средства за представу чија је премијера играна у Мађарској, а потом у Србију у Јагодини.

Видовдан се на Хан Пијеску обиљежава духовним и световним манифестацијама 106 година, а једна од њих су „Видовданске свечаности 2024“, које организује Јавна установа Центар за омладину и спорт „Поглед“.