У Сокоцу промовисана књига „Петрин бунар“

Родослов фамилије Рундић од 1834. до 2024. године

0
105
Фото: Инфо центар Соколац

Књига „Петрин бунар“ чији је аутор Љутомир Рундић из Лознице, промовисана је синоћ у Порти храма цркве Романијске Лазарица. Ово дјело представља романсирани родослов фамилије Рундић из соколачког села Врапци. У књизи су поменуте сродничке везе са 85 фамилија које су у крвном сродству са Рундићима и, поимеично 610 сродника који су потекли од првог Рундића на Романији – Васила Рундића.

 Према ријечима Рундића ово је књига која представља писану ријеч која ће привући читаоце и приближити родослову. Основа романа је предање покојног ђеда Милана, прича о чобаници у мјесту Паљике, која је бјежећи од Турака да спаси своју част и образ скочила у бунар.

  • Годинама сам желео нешто написато како то предање не би умрло. Кренуо сам у истраживање родослова Рундића, па сам тој чобаници дао неки легитимитет и време дешавања, јер је и она Рундићка. Повезао сам 85 романијских породица које су настале од првог Рундића који је дошао у село Врапце Васила Рундића 1834. године. Задовољство ми је што сам успео то да урадим, јер је мало нас који данас знамо нешто о свом пореклу, а ретко ко да пише о два века и више о својим коренима – рекао је Рундић.

Прва мисао, каже, која му пада на памет када помене „Петрин бунар“ су ријечи Петрине мајке: „Част и образ је пречи од живота“.

Фото: Инфо центар Соколац

Пјесникиња Рада Ђошан Китић из Модриче, која је рецензент књиге, рекла је новинарима да је била пријатно изненађена када јој је Рундић понудио рукопис једне веома несвакидашње књиге која је повезала нашу историју – од Турака до данас. Она је навела да се у књизи говори и о забрањеној љубави Бошка и Сефије или Софије, који се у име те љубави одричу вјере, што значи да је љубав бит свега. Китићева је нагласила да, нажалост, и данас има случајева забрањене љубави због и ради вјере, али и судбина попут Петрине.

Књижевно вече у парохијском дому отворио је поздравном пјесмом Романији млади гуслар Немања Цуровић, а о Љутомиру Рундићу говорила је млада пјесникиња Виолета Даниловић.

Љутомир Рундић је пилот у пензији, глумац, здравичар и књижевник, родом из Врабаца.  Иако сада живи у Лозници, гдје је оснивач и предсједник Клуба писаца „Вуково перо“, Рундић се није одрекао родног краја, па је у књижевном свијету познат под надимком Романијски.

Рундић је добитник више награда и признања, међу којима Златне медаље за најбољу књигу поезије Удружења српских књижевника Словеније 2017, Специјалне награде манастира Бешеново 2017, Златне повеље побједника 27. међународног фестивала поезије „Панонски галеб“ у Суботици 2016, побједник „Песме године“ на Поетској позорници у Ћуприји 2015, те Златне повеље на конкурсу „Прљача“ Српског књижевног клуба „Вихор“ Дервента 2015.

Организатор промоције била је Народна библиотека Соколац.