ДОНЕСЕНА ОДЛУКА О ИЗРАДИ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА

0
51
Фото: СРНА

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о изради Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Српске за период 2025-2034. године, а циљ је идентификацију и систематизацију кључних проблема у овој области.

Стратегијом се врши усклађивање са новим, глобалним приступом у безбједности саобраћаја, као и са преузетим међународним обавезама, које су земље чланице Уједињених нација прихватиле у вези са унапређењем безбједности саобраћаја на путевима, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Циљ израде Стратегије подразумијева и дефинисање сетова мјера и активности које ће спроводити субјекти у систему безбједности саобраћаја у Републици Српској.

Стратегија безбједности саобраћаја Српске треба да се заснива на пет стубова безбједности саобраћаја.

„Стуб 1 – систем управљања безбједношћу саобраћаја, стуб 2 – безбједни путеви, стуб 3 – безбједна возила, стуб 4 – безбједни учесници у саобраћају и стуб 5 – дјеловање након саобраћајне незгоде) утврђених УН Глобалном Деценијом акције за безбједност саобраћаја, те главним областима интервенција утврђених Стратегијом безбједности саобраћаја ЕУ 2021–2030. године“, наведено је у саопштењу.