Олакшан пут до њемачког пасоша и двојног држављанства

0
41

Закон о држављанству о којем се дуго расправљало у Њемачкој ступио је на снагу, чиме се олакшава стицање њемачког пасоша и посједовање двојног држављанства.

Реформа натурализације коју је предложила тространачка коалициона влада лијевог центра омогућава људима да постану њемачки држављани, а да задрже своје првобитно држављанство.

Сада је могуће да се поднесе захтјев за држављанство након пет година живота у Њемачкој, умјесто претходног услова од осам година, уз обавезу да су испуњени остали услови, пренијела је агенција ДПА.

Дјеца рођена у Њемачкој од родитеља из иностранства добиће њемачко држављанство ако један родитељ има легалан боравак у Њемачкој пет година, а не осам.

Уколико кандидати покажу „посебна достигнућа у интеграцији“ кроз нарочито добар учинак у школи, на послу или кроз грађански ангажман, могуће је да добију држављанство након само три године.

Важан аспект новог правила је да људи који добију њемачко држављанство неће морати да се одрекну држављанства своје матичне земље, што је раније у Њемачкој било могуће само за становнике других земаља ЕУ.

Осим тога, Нијемцима који желе да постану држављани друге земље више неће бити потребно посебно овлаштење од њемачких власти. Раније би изгубили њемачко држављанство ако би без одобрења стекли друго.