Понос Романије – на БРИКС играма представљала Републику Српску

Исидора Боровчанин - ИНТЕРВЈУ

0
131
Фотографија уступљена Инфо центру

Припремила: Жељана Поњарац

Сокочанка Исидора Боровчанин учествовала је на БРИКС играма које су по први пут одржане у руском граду Казању. Иако је фалило мало спортске среће ово ће јој засигурно остати у сјећању као једно од најзначајнијих искустава у току професионалне каријере али и у животу.

Фотографија уступљена Инфо центру

Своју карате каријеру започела је у четвртој години живота, а она још увијек траје.

  • Мој отац је тренер, и као мала вољела сам да идем са њим на тренинге. Гледајући насмијана дјечија лица, која су скакутала око мене у бијелим кимонима и изводила разне покрете, у мени је будило посебну радост и пожељела сам да будем дио тога. Тако је све и почело. Од малих ногу се родила та љубав и она до дан данас траје. Карате за мене није само спорт, већ нешто много више. Постао је дио мене, нешто без чега не могу да замислим дан, истакла је Боровчанинова.
Фотографија уступљена Инфо центру

Тренутно је студент стоматологије на Медицинском факултету у Фочи, али како каже, то је не спречава да често и вриједно тренира. Мотивацију за, понекад и напорне, тренинге проналази у самој љубави према овом спорту.

  • Тако у каратеу, имам циљеве ка којим тежим, свакодневно тренирам и радим на остварењу истих. Од 2012. године стални сам члан репрезентације. Мој најзначајнији резултат у овој години је треће мјесто са сениорског првенства Балкана. Поред тога, резултати који су обиљежили моју каријеру, првакиња Балкана и 9. мјесто у Европи. Посљедње три године, од мог уласка у сениорску категорију, одрадила сам пет Серија А, три балканска првенства, медитеранске игре на пијеску, два европска и два свјетска првенства, казала је она.
Фотографија уступљена Инфо центру

Од Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске добила је позив за учешће на играма БРИКС-а, које су се одржале ове године у руском граду Казању. Припреме за то такмичење текле су кроз два циклуса. Сам одлазак на спортско такмичење у Русију, за Исидору али и остале спортисте, представља једно велико искуство.

  •  Што се тиче самог мог наступа, могу рећи да сам задовољна, али овог пута је фалило спортске среће. Атмосфера је била фантастична, бодрили смо једни друге, како ми каратисти, тако и други спортисти, истакла је Исидора.
Фотографија уступљена Инфо центру

Репрезентација Републике Српске се вратила са три медаље из Казања.  Након повратка из Русије, предсједник Републике Српске Милорад Додик организаовао је пријем за све учеснике спортских игара, гдје им је додијелио вриједне новчане награде као и плакете.

  • Овим путем желим да се захвалим предсједнику Републике Српске, господину, Милораду Додику  на урученим плакетама и наградама, као и Министарству породице, омладине и спорта за позив и могућност да учествујемо на таквим играма. За нас спортисте ова награда много значи, да нас подстакне за даљи рад у каријери, поручила је Боровчанинова.
Фотографија уступљена Инфо центру

Поред своје такмичарске каријере, Исидора је и један од тренера Карате клуба „Гласинац“ из Сокоца.

  • Могу рећи, једна од јако значајних улога у мом животу. Рад са дјецом изискује посебан вид пажње и енергије. Али исто тако заузврат добијате толико искрене љубави, коју само они имају. Моја главна улога као тренера, није само да им пренесем знање из кратеа. Првенствено желим да их усмјерим на прави пут, како би та дјеца сутра била добри људи, истакла је Исидора.
Фотографија уступљена Инфо центру

Поред каратеа, који јој је много значио и допринио да стаса у вриједну и посвећену дјевојку, она је и стални члан Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ из Сокоца.

  • Поред моје каријере, нешто значајно што се десило у овој години било је ходочашће до манастира Острог. Једно прелијепо искуство, ићи пјешице шест дана до светог мјеста и поклонити се кивоту Светог Василија Острошког. Тај осјећај се не може ријечима описати. Овим путем желим да се захвалим Удружењу Свети Василије Острошки на дивној организацији и свим ходочасницима на прелијепом дружењу и подршци, казала је она.
Фотографија уступљена Инфо центру

У разговору је открила да је њен главни покретач и мотив за све у животу, љубав.

  • Живот на земљи је пролазан, искористите сваки дан и чините добро, јер ће вас само по добру заувијек памтити. Некада се ствари чине немогуће, али ако искрено вјерујете и молите се, чуда се дешавају. Зато не губите наду и вјерујте Господу, поручила је Исидора.

Учешћем на играма БРИКС-а, за њу није завршена овогодишња сезона. Тренутно се припрема за Серију А, која треба да се одржи у  Салзбургу средином септембра ове године.