Прослављена слава Цркве Свих светих и освештан Споменик погинулим борцима и цивилним жртвама рата (ФОТО)

0
159
Фото: Инфо центар Соколац

Црква Свих светих у селу Обртићи код Стјеница, данас је прославила крсну славу и у њеној порти откривен је и освештан Споменик погинулим борцима и цивилним жртвама из претходног одбрамбено-отаџбинског рата, настрадалих са овог мјесног подручја.

Фото: Инфо центар Соколац

Овај Храм који се налази на граници соколачке и рогатичке општине су за само двије године подигли су вјерници рогатичке, соколачке и паљанске општине, те бројни други добротвори из Републике Српске, Србије и свијета.

Фото: Инфо центар Соколац

Данас је служена Света архијерејска литургија уз саслужење више свештеника из Сокоца и Рогатице, након чега је уприличена литија око Цркве и ломљење славског колача у присуству великог броја вјерника.

Фото: Инфо центар Соколац

Након славског обреда, услиједило је откривање Споменика погинулим борцима и цивилним жртвама рата и полагање вијенаца.

Присутне породице погинулих бораца и цивилних жртава рата, борце, начелнике општина Рогатица и Соколац,  госте и мјештане, поздравио је предсједник Борачке организације општине Рогатица Мишо Соколовић.

  • Желим да се захвалим што сте данас дошли у овако великом броју, да прославимо славу овог прелијепог Храма, а уједно да освештамо ово Спомен – обиљежје за нашу браћу и сестре који дадоше своје животе за одбрану Републике Српске. Морам да истакнем поједине људе, који су били у Одбору и помогли да се изгради овај споменик за мјесни одбор Стјенице, међу којима је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, који данас није ту због раније уговорених обавеза али су ту његови савјетници. Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић је такође дао велики допринос и до сада је сваку нашу акцију подржао са свим средствима и помагао развој Борачке организације општине Рогатица. Ту је и Зоран Јешић, приватни предузетник, који је свако наше спомен – обиљежје које смо радили по мјесним одборима, подржао. Не могу да заборавим ни иницијативни одбор, који је радио за изградњу овог споменика, Црквени одбор, мјесни одбор Стјенице који је много напора дао, као и и људе из општинске Борачке организације – навео је Соколовић и изразио дубоки пијетет према свим погинулим борцима и цивилним жртвама рата.
Фото: Инфо центар Соколац

Предсједник мјесног одбора Борачке организације Стјенице Ненад Хршум је такође захвалио свима који су учествовали у активностима везаним за изградњу овог споменика.

  • Овај споменик је у фази изградње и ово није коначан изглед. Уз Божију помоћ, ми ћемо до наредне године учинити да овај споменик изгледа онако како смо замислили. Такође захвалност свима који су помогли изградњу споменика, али и помогли у припремању славске трпезе, јер ове године нисмо имали кума славе – нагласио је Хршум.
Фото: Инфо центар Соколац

Вијенце на новооткривени Споменик погинулим борцима и цивилним жртвама из претходног одбрамбено-отаџбинског рата положили су начелник општине Рогатица Милорад Јагодић, предсједник Борачке организације општине Рогатица Мишо Соколовић, представници Кабинета предсједника Народне Скупштине Републике Српске Ненада Стевандића, затим испред породицa погинулих бораца Ђорђе Јешић и Игор Орашанин, те испред цивилних жртава рата Беба Хршум и Перо Радовић.