Дванаеста „Јагњијада 2024“ традиционално одржана на Вучијој Луци

Припремиле: Јелена Станишић и Жељана Поњарац

0
211
Фото: Инфо центар Соколац

На Вучијој Луци одржана је, дванаеста по реду, традиционална гастро-туристичка манифестација „Јагњијада 2024“. На прес конференцији која је одржана у Источном Старом Граду, начелник општине Бојо Гашановић презентовао је акт Министарства трговине и туризма којим је Јагњијада на Вучијој Луци проглашена манифестацијом од изузетног значаја за Републику Српску.

Прво мјесто припало је екипи „Бијела Гора“ из Требиња (500 КМ и гусле), друго пласнирани су  чланови екипе „Дурмитор“ Пива (300 КМ и гусле), док је треће мјесто однијела екипа „Ивањица“ (200 КМ и гусле).

За најљепше декорисану плећку новчану награду од 400 КМ екипи „Горње Биоско“ поклонио је Сејо Брајловић.

Фото: Инфо центар Соколац

Поред традиције одржавања дуге 12 године, посјећености у бројкама које прелазе 6.000 посјетилаца, како из нашег окружења тако и из земаља региона, Европе, америчког континента па често и Аустралије, до стотина такмичарских екипа иде и очување традиције кроз културно-забавни програм.

Организација је из године у годину све богатија, манифестација посјећенија и заузима високо мјесто у категорији гастро-туристичких манифестација, што је био довољан разлог да Република Српска путем ресорног Министарства пружи подршку кроз валоризовање саме гастро-туристичке манифестације и позиционирања саме манифестације у туристичку понуду Републике Српске.

Осим значаја за Источни Стари Град, Сарајевско-романијску регију у контексту туризма, заштите и будућег брендирања манифестације која је потекла из Источног Старог Града, значај се огледа и у унапријеђивању пољопривредне производње и сточарства којим се становништво ове регије доминантно бави.

Ову манифестацију, чији је домаћин општина Источни Стари Град, отворио је министар трговине и туризма у Влади Републике Српске Денис Шулић.

Гастро-туристичкој манифестацији по први пут присуствовала је министар савјетника Амбасаде Републике Србије у БиХ Наташа Ђорђевић

Фото: Инфо центар Соколац

Први пут учешће на Јагњијади узела је екипа „Бијела Гора“ из Требиња, која је и овогодишњи побједник ове гастро-туристичке манифестације.

  • Наша екипа броји 11 чланова. Имали смо печено јагње које смо заклали јутрос, рано пред зору, и донијели га из Требиња. Дошли смо да би се лијепо провели и дружили, а да будем искрен, како имам искуства у овом послу, очекивали смо једну од награда. Захваљујем се својој екипи на прелијепом дружењу као и општини Источни Стари Град на врхунској организацији. Ово засигурно неће бити посљедњи пут да долазимо на Јагњијаду, поручио је Драган Аћимовић

Побједничка екипа је своју новчану награду од 500 КМ донирала у хуманитарне сврхе.

Фото: Инфо центар Соколац
  • Наша екипа се зове „Соколац“. Ту смо од првих година Јагњијаде, преко дестет година учествујемо. Екипа броји преко 20 чланова. Претежно смо сви из Сокоца, али су ту данас са нама и гости из Београда. Данас печемо јагње и роштиљ. Сваке године је ова манифестација све боља. Што се награде тиче, немамо никаква очекивања. Ми се данас не такмичимо. Овдје смо да се дружимо и ван конкуренције смо, истакао је представник екипе Зоран Јелић.
Фото: Инфо центар Соколац

Миленко Капуран из Сокоца са својом екипом већ седму годину за редом учествује на Јагњијади.

  • Моја екипа се зове „Кнежина-Соколац“. Екипа броји 20 чланова од којих је пола из Кнежине, пола из Сокоца. Презадовољни смо организацијом. Атмосфера је опуштена и фина. Награду не очекујемо, овдје смо како би уживали, за свој гушт, нагласио је он.
Фото: Инфо центар Соколац

На Јагњијади су учествовали и чланови екипе „Ново Горажде“ испред Меснице Братић, који од оснивања до сада, само једну годину нису узели учешће на истој.

  • Ово је вишечлана екипа, нас четрдесетак. Овдје се осјећамо прелијепо. С тим да имамо фантастично јагње, младу и расположену екипу, очекујемо и награду. Наравно, она није првобитан циљ, најбитнија је добра атмосфера и да се људи заинтересују за долазак и сљедеће године, истакао је вођа екипе Небојша Братић.
Фото: Инфо центар Соколац

Учешће на овој гастро-туристичкој манифестацији узели су и чланови екипе Ловачко удружење „Јахорина“ Пале.

  • Ловачко удружење „Јахорина“ Пале, од почетка организације Јагњијаде на Вучијој Луци сваке године учествује са својом екипом. Ове године ту су са нама наша побратимска удружења, из Ужица и Челинца. Они су такође, сваке године ту, радо се одазивају и ово је за њих једна јако занимљива туристичка манифестација. Прије свега очекујемо добро дружење, лијеп провод, као и то да нас сљедеће године буде много више, како у нашој екипи тако и у свим екипама које узимају учешће на Јагњијади. Пошто су наши гости дошли у петак и дружимо се цијели викенд, током петка и суботе имали смо наш програм са ловачким специјалитетима, гулаш и паприкаш од меса дивље свиње и јагњетине.  Данас смо све организовали у руху Јагњијаде, припремамо јагњеће печење. Чланови Олимпијског центра „Јахорина“ дошли су са својом екипом и системима за вјештачко осњежавање. Они су направили снијег и довезли овдје и он је добродошао свим учесницима да хладе пиће, рекао је предсједник Ловачког удружења „Јахорина“ Пале Његош Пољаковић.
Фото: Инфо центар Соколац

Удружење „Фазан“ из Челинца, побратими су са Удружењем „Јахорина“ Пале и ове године су као и претходних присуствовали овом догађају.

  • Ово ми није први пут да сам на јагњијади, а надам се ни посљедњи. За мене је ово предобро дружење. Свако ко воли овакав амбијент, њему не може ништа да смета. Све и да је данас киша и временске непогоде, сигурно да би нам било лијепо. Презадовољни смо што имамо прилику да будемо овдје и присуствујемо оваквим догађајима. Ми смо побратими са Удружењем „Јахорина“ Пале, и дружимо се  више пута у току године, а овакве манифестације ни у ком случају не пропуштамо, истакао је предсједник Удружења „Фазан“ Радислав Павловић.

Ловачко уружење „Ужице“ такође су узели учешће на овом догађају у екипи „Јахорина“ Пале.

  • Овдје долазимо већ неколико година уназад. То је постало већ традиционално дружење, како на овој манифестацији Јагњијаде, тако и на хајци на вука, која се овдје редовно прави, такође на Мајданима, у Прачи, Подграбу и многим другим мјестима. Редовни смо гости, узајамно се посјећујемо. Они долазе код нас у лов, ми код њих. Од 1990. године смо побратими. Трудимо се да то остане традиционално пријатељство које имамо намјеру само да проширујемо у свим областима и доменима. Не само да то остане ловство, него дружење на вишем нивоу и другој области, рекли су из овог удружења.
Фото: Инфо центар Соколац

По први пут на Јагњијаду, дошли су и гости из Ивањице и њихова екипа броји 13 чланова.

  • Чули смо за ову манифестацију и дошли смо да видимо како то изгледа, и сад већ знамо да ћемо сигурно долазити док год можемо. Свака част за организацију, ово је нешто што човјек множе само да пожели да буде дио тога. Прешли смо 220 километара, а циљ нам је превасходно било дружење. Овај прелијепи осјећај употпунила је и награда, треће мјесто које смо данас освојило. Ако Бог да, убудуће планирамо долазити док год будемо могли, истако је Мићко Димитријевић из Ивањице.

Треће пласирана екипа „Ивањица“ новчану награду од 200 КМ, поклонила је у прилог Цркви Светог Пантелејмона на Вучијој Луци.

Фото: Инфо центар Соколац

Традиционално на овој манифестацији учествују и представници Шумског газдинства „Романија“ Соколац.

  • Ово је 13 година како се традиционално окупљамо на овом догађају.  Екипа броји око 35-40 чланова, који долазе са Сокоца. Нама награда није битна, то ни не очекујемо. Шумари су људи који више од свега воле дружење. Хвала организатору, општини Источни Стари Град, која ово сваке године професионално уприличи за све љубитеље лијепих дружења, нагласио је Синиша Цинцар, представник екипе „Шумари“.
Фото: Инфо центар Соколац

Предсједник Организационог одбора Јагњијаде Александар Гавриловић је са својим тимом, уз велику подршку начелника општине Боја Гашановића, одлично организовао сам ток манифестације, тако да су сви учесници добили поклоне, а уручене су и вриједне новчане награде добитницима томболе.

Фото: Инфо центар Соколац

Манифестацију је и ове године као и претходних, пратио богат културно-забавни програм уз наградну игру. Музички програм за све присутне уприличили су Гоци Бенд, Генерали бенд и Радмило Зекић.

Покровитељ манифестације у општини Источни Стари Град су Град Источно Сарајево и Туристичка организација Источно Сарајево.

Генерални спонзор догађаја је Јелен пиво.

Медијски покровитељи су: РТРС, РТВ БН, РТВ ИС, ТВ Дуга и Инфо центар Соколац.