ПРОМОВИСАН РОМАН „РАТНА ПОЗОРНИЦА“ АНДРЕЕ ЈЕФТАНОВИЋ

0
23
Фото: СРНА

Роман „Ратна позорница“ аутора Андрее Јефтановић, чилеанске књижевнице српског поријекла, премијерно је представљен вечерас у Источном Сарајеву.

Јефтановићева у роману у кратким сценама води читаоца кроз снове, кошмаре, интензивна осјећања и интелигентне унутрашње гласове главног јунака, који покушава да докучи своју југословенску прошлост и чилеанску садашњост.

Она је истакла да је ријеч о роману који је зачет приликом њеног ранијег боравка у Сарајеву.

„То је фикција, али и истовремено роман који говори о сјећању, психологији и у неку руку о мојој породици. Има додира са диктатуром у Чилеу, са ратом на овим просторима и представља спону између два времена, током и послије Другог свјетског рата и времена у којем сам ја одрастала“, рекла је Јефтановићева.

Она је изјавила новинарима да је веома срећна што је њен роман на српском језику прво представљен у Источном Сарајеву, што за њу има посебну вриједност и посебну тежину.

Ауторка је рекла да ће за неколико дана роман бити представљен у Културном центру Новог Сада, те на љетној школи Латиноамеричких студија у Београду.

Јефтановићева је нагласила да је за њу легат њене породице велика ствар који још открива.

„Свјесна сам да је моја породица улагала у економију, културу, образовање у Сарајеву и надам се да ћу још дуго имати материјала за истраживање и писање на основу историјских чињеница“, додала је Јефтановићева.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је задовољство угостити пријатеља Источног Сарајева, чија је породица генерацијама заслужна за оно што је данас Сарајево и за улогу Срба у развоју тог града у 19. и 20. вијеку.

„Андреа је познати књижевник, али и праунука Глигорија Јефтановића, најзначајнијег Србина 20. вијека, чије заслуге нису у потпуности јасно дефинисане и представљене нашем народу. Задовољство је што имамо прилику да премијерно промовишемо њен роман објављен на српском језику. То је намањи дио дуга који можемо да вратимо њеној породици, а самим тим и њој“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је рекао да је увјерен да ће Андреа Јефтановић остати пријатељ Источног Сарајева, те да ће се Градска управа потрудити да друштву у цјелини открије улогу њене породице и свега онога што су Јефтановићи са осталим српским породицима учинили за Сарајево.

„Срамота је да је данашње Сарајево заборавило Јефтановиће. Они то нису урадили случајно или из незнања, они то раде намјерно“, истакао је Ћосић.

Модератор романа Огњен Тодоровић рекао је да је значај овог романа у томе што се Јефтановићева на неки начин враћа у свој дом, међу своје људе и што доноси нешто од тих заслуга својих предака у неком другом оквиру из неке далеке земље.

Промоцију романа организовали су град Источно Сарајево и Матична библиотека Источно Сарајево.

Андреа Јефтановић чилеанска је књижевница и позоришни критичар, а рођена је у српско-јеврејској породици и по очевој линији потомак је чувене и угледне сарајевске породице Јефтановић, која је 1941. морала да напусти земљу.

Дипломирала је социологију и докторирала хиспанске књижевности на Универзитету „Беркли“ у Калифорнији, а професор је на Катедри за лингвистику и књижевност Универзитета у Сантјаго де Чилеу.

Аутор је седам књига прозе и есеја, међу којима су „Ратна позорница“, „Језичка географија“, као и збирке прича „Не прихватај слаткише од странаца“ и „Лутајуће судбине“.

У области публицистике објавила је „Разговоре са Исидором Агире“, „Дјеца говоре“ и „Писање са трапеза“, а добитник је и бројних признања, укључујући награду чилеанског круга умјетничких критичара, Општинску награду, Награду Националног савета за књигу и Награду „Пен транслејтс“.