ЗА ПРОГРАМ У ГОДИНИ ПРЕД ПОЛАЗАК У ШКОЛУ ИЗДВОЈЕНО ВИШЕ ОД 500.000 КМ

0
45
Фото: СРНА

Влада Републике Српске за реализацију Програм за дјецу у години пред полазак у школу издвојила је у овој години више од 500.000 КМ, а било је укључено готово 3.500 малишана који треба да крену у први разред, изјавила је Срни помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Републике Српске Наташа Цвијановић.

Цвијановићева је напоменула да је то око 40 одсто од укупног борја првачића, те да посљедњи подаци показују да је путем „е-уписа“ пријављено 8.811 малишана за упис у први разред основних школа.

  • Очекујемо и да тај број буде већи, јер се дешава да се дјеца због одређених околности пријаве пред почетак школске године, рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је овај програм значајна педагошка интервенција за сву дјецу која треба да крену у основну школу, а нису похађала предшколску установу, те појаснила да се спроводи од 1. марта до 31. маја.

  • Програм траје око 190 часова и ове године је реализован у 37 предшколских установа, 81 основној школи, те четири школе за дјецу са сметњама у развоју, а ангажовано је 205 васпитача, навела је Цвијановићева.

Она је додала да је за спровођење овог програма ангажовано 205 радника у 205 васпитних група, те да су га реализовала лица која су била пријављена на евиденцији незапослених Завода за запошљавање Републике Српске.

  • Тако да је, осим повећаног обухвата дјеце предшколског узраста неким од облика организованог васпитно-образовног рада, дата могућност стручном кадру да стекну радно искуство, рекла је Цвијановићева.

Она је навела и да је кроз овај програм до сада од 2011. године прошло 52.862 дјеце, те да је Влада Републике Српске за његову реализацију издвојила 4.593.654 КМ.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о начину утрошка средстава за реализацију Програма за дјецу у години пред полазак у школу у 2024. години.