МИНИЋ: ШГ „ВИСОЧНИК“ У КОНТИНУИТЕТУ ДОБРО ПОСЛУЈЕ

0
19
Фото: СРНА

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић посјетио је данас Шумско газдинство /ШГ/ „Височник“ на Хан Пијеску за које је истакао да у континутету има добро пословање и домаћински однос према природном богатству, што је резултирало са 360.000 КМ добити у прошлој години.

Минић, који је разговарао са менаџментом, рекао је Срни да је ово шумско газдинство изузетно перспективно и да показатељи пословања у првих шест мјесеци ове године код извршења производње прелазе 100 одсто, а у појединим сегментима и до 110 одсто.

Он је истакао да је домаћински однос очигледан и када је ријеч о броју радника на основу шумских сортимената и извођача радова са локалног нивоа.

Минић је додао да према информацијама са којима располаже на тржишту лагано полако потражња за дрветом за огрев, као и за другим сортиментима, што ће смањити залихе и повећати ефикасност и производњу.

  • Све то указује да се у ШГ `Височник` могу очекивати и бољи резултати од прошлогодишњих, оцијенио је Минић.

Он је подсјетио да су све организационе јединице „Шума Српске“ које су имале губитак претрпјеле одређене кадровске измјене, те додао да ће на шестомјесечним периодичним извјештајима бити анализирано да ли је пословање боље како би била тражена боља рјешења.

Према његовим ријечима, циљ посјета шумским газдинствима која стално добро послују јесте да се њихове позитивне праксе препоруче другима и да се види да ли се њихово пословања додатно може побољшати.

  • Оне који не раде тако треба упутити, упозорити, па и санкционисати, напоменуо је Минић.

Он је истакао да шумски сортименти представљају озбиљно природно богатство Републике Српске које припада свима.

  • Циљ посјета министра јесте да се људима који се домаћински односе према овом природном богатству, укаже част и да буду похваљени за добро пословање. Када би сви овако функционисали, не би нам требали ни кредити, ни било какви други зајмови и предузеће `Шуме Српске` би реално у збиру свих газдинстава у просјеку уз овакву добит на годишњем нивоу биле позитивно између 25.000.000 КМ и 30.000.000 КМ, тако да бисмо сигурно оправдали све оно што радимо, рекао је Минић.

Директор ШГ „Височник“ Вујадин Голијан захвалио је ресорном министру за посјету и подршку за добро пословање, које, према показатељима у првих шест мјесеци, обећавава да ће бити позитивно и у овој години.

Он је истакао да је „Височник“ у првом полугодишту у свим фазама производње прешао 100 одсто. Он је навео да је сјеча шумских дрвних сортимената остварена са 128 одсто, привлачење 125 одсто и отпрема 115 одсто, те да су сви планирани шумско-узгојни радови за овај период извршени са 100 одсто.

  • Остаје нам да у другој половини годне наставимо овакав континуитет, с тим да ћемо имати ивестиционих улагања у путну инфраструктуру и за обнову возног парка, уз наду да ће бити исти позитиван резултат, па чак и бољи, рекао је Голијан.

Он је додао да је ово шумско газдинство планирало набавку комби-буса за превоз радника и два теренска возила.

Голијан је рекао да ово шумско газдинство редовно годишње измирује обавезе према општини Хан Пијесак од 1.600.000 КМ до 1.800.000 КМ, што зависи од процента извршења плана.