Парастосом у Водицама враћено сјећање на породицу Обрадовић: СКУПО ПЛАЋЕНА КОМШИЈСКА НАИВНОСТ

0
34

РОГАТИЦА – На локалитету Водице, у оближњој шуми ниског растиња, на домак села Трново, Шљедовићи и Старчићи у Мјесној заједници Козићи, код пригодног спомен-обиљежја које је откривено и освећено 13. јула 2013., 7. јула, одржан је парастос и враћено сјећање на петоро чланова породице Обрадовић, њиховог зета Горана Перовића, кума Миодрага Мотику и рођака Драгана Кусмука, које су мучки и на комшијску превару, у ноћи између 4. и 5. јула 1992. на најсвирепији начин побиле комшије муслимани из околних села козићког подручја, за што никад нико није ни процесуиран а да се не говори о евентуалном кажњавању, рече овим поводом предсједник Општинске Борачке организације у Рогатици Мишо Соколовић, који је на спомен-обиљежје заједно са потомцима и члановима породица страдалих положио вијенац и прислужили свијеће задушнице.

У име Општинске управе на спомен обиљежје вијенац је положио и начелник Милорад Јагодић, а ово је био још један повод да се присутни парастосу, кога је одслужио свештеник црква Свете Тројице у Рогатици, протојереј ставрофор, Новица Ћебић, присјете кобне ноћи 4/5 јули ратне 1992. када је због сталне опасности од комшија муслимана, цијела породица Миломира-Миће Обрадовића (43) бившег радника рогатичког “Агрокомбината“, у којој су били он, супруга Зорка (37), кћерка Данијела (19) и јединац син Дарко (16), затим зет Обрадовића од кћерке Добриле, која се случајно није ту задесила, јер је ради високе трудноће, побјегла у Србију и тако једина остала жива, али зато страдао је њен муж Горан Перовић (27) који је на своју иницијативу дан раније вратио се из Србије „да пуници и пунцу, иште муштулук да су добили и другу унуку“, кум породице Обрадовић, Миодраг Мотика (39) и рођак Дрган Кусмук (33), морали напустити породичну кућу у селу Трново и сигурност потражити у импровизоаној земуници у оближњој шуми на локалитету Водицде.

Управо ту се доживјели масакр у злочину какав није забиљежен током цијело рата на подручју општине Рогатица. Мићо са цијелом породицом,речено је и овога пута, платио је комшијску наивност. Посебно је трагично завршима његова 19-годишња кћерка Данијела, која је обесчашћена на очи оца, мајке, брата и осталих.

Прошле су 32 године а за тај велики злочин нема окривљених, а поготово осуђених. Они се безбрижно као повратници, или…, шетају Трновом, Чадовином, Шљедовићима и осталим оклниим селима, али и Рогатицом, Гораждем па и Сарајевом, њиховом „Меком и Медином“. Речено је и овога пута – „да се не заборави“.