На кандидатским листама више од 26.000 кандидата

0
54
На кандидатским листама за учешће на локалним изборима 6. октобра у БиХ налази се више од 26.000 кандидата, саопштено је из Централне изборне комисије БиХ након што је истекао рок за подношење ових листи.
Од 173 политичка субјекта који су имали могућност подношења кандидатских листи путем апликације, 168 их је доставило на прописан начин, док пет политичких субјеката није доставило листе, навели су из ЦИК-а.

То су Покрет за Бијељину, СДС Семберија, Покрет за Вишеград, Странка Живот и ХСП БиХ- ХКДУ Храст.

Путем апликације су унесена 26.124 кандидата. Тачан број достављених кандидатских листи и кандидата биће познат након њихове обраде, истакли су из ЦИК-а.

ЦИК БиХ навео је да ће провјерити и овјерити кандидатске листе и кандидате који испуњавају законом прописане услове, након чега ће до 22. августа овјерене кандидатске листе објавити у службеним гласницима, медијима и интернет страници.

Први пут је у потпуности дигитализован процес подношења пријава за овјеру политичких субјеката, као и кандидатских листи, те је ЦИК БиХ позвао политичке субјекте да сугестије за унапређење апликација доставе ЦИК БиХ, наведено је у саопштењу.

Рок за подношење кандидатских листи истекао је јуче у 16.00 часова.