БОШЊАЦИ БОЈКОТОВАЛИ, СРБИ ОДАЛИ ПОШТУ СВИМ НЕВИНИМ ЖРТВАМА

0
39

Одборници српске националности су достојанствено, минутом ћутања одали почаст свим невино страдалим становницима Сребренице у протеклом рату у БиХ, док су бошњачки као и лани, бојкотовали данашњу комеморативну сједницу Скупштине општине /СО/.

Заједничко одавање почасти жртвама обављено је поводом обиљежавања 32 године од страдања Срба и 29 година од страдања Бошњака из ове локалне заједнице.

Свјесни великих људских страдања у сребреничкој општини одборници су прије 17 година закључили да су у овој општини страдали припадници бошњачког и српског, али и осталих народа, па се од тада се сваке године 10. јула одржава комеморативна сједница локалног парламента и одаје пошта свим невино настрадалим Сребреничанима.

У вријеме доношења ове одлуке скоро сви одборници били су учесници рата и они су на основу личних сазнања оцијенили да су страдали припадници и српског и бошњачког народа Сребренице, а садашњи бошњачки одборници то бојкотују иако нису учесници рата и не знају шта се све дешавало у ратним годинама на простору ове општине.

Потпредсједник Скупштине општине Милош Миловановић који је предсједавао комеморативној сједници рекао је да се одаје почаст свим невино страдалим становницима Сребренице и да да му није јасно да неко може бојкотовати овакав скуп јер сваки разуман човјек треба да се моли за њихове душе, за мир, толеранцију и разумијевање.

Миловановић је поручио да прошлост не смијемо заборавити да се не би поновила, али да се мора радити на изградњи цивилизоване будућноти у овој средини.

Начелник општине Младен Грујичић рекао је да му није познато због чега бошњачки одборници бојкотују комеморативну сједницу и не изражавају поштовање према жртвама.

  • Код њих се никад не зна. Ми смо овдје да изразимо пијетет према свим невино страдалим жртвама из ове општине у грађанском рату у БиХ. Са бошњачким одборницима у овом скупштинском сазиву не зна се шта желе. Доношење резолуције о Сребреници у УН изгледа није задовољило њихове апетите и очекивања, али то је њихов проблем, истакао је Грујичић.

Он напомиње да су прије 17 година одборници усагласили да су на подручју Сребренице почињени злочини над свим народима и да се сваке године одржи комеморативна сједница локалног парламента и ода пошта невиним жртвама 10.јула.

  • Ми то поштујемо и одајемо пошту невино настрадалим и упућујемо поруке мира, толеранције и заједничког живота у овом мјесту, а бојкотом Бошњаци показују да не поштују ни своје, а камо ли српске жртве, истакао је Грујичић.

Он је нагласио да сви треба да подијеле тугу за невиним жртвама и да се поштују све жртве што, нажалост, тужилаштва и судови у БиХ не чине.

  • Правда треба да буде једнака и неселективна. Тамо гдје постоји жртва, постоји и злочинац, али правосуђе опструише и нема правде и одговорности за српске жртве. Суд БиХ као и дио представника међународне заједнице не гледају једнако на све жртве и не доприносе помирењу у БиХ, поручио је Грујичић.

Према његовим ријечима, срамота је да 6. јула у Братунцу није био ниједан западни амбасадор нити представник међународних организација на комеморацији Србима убијеним у посљедњем рату у БиХ, чиме се прави јаз међу народима у БиХ.

Он је рекао да се прошлост не може промијенити, али да се морају стварати концепти за будућност и бољи живот дјеце и генерација које долазе, а то се може постићи једино економским опоравком и инвестицијама у Сребреницу.

Говорећи о стању у Сребреници он је рекао да је општина посљедњих година платила 800.000 КМ по судским пресудама за незаконитости из периода прије његовог доласка на мјесто начелника 2016. године и да новог начелника очекује тежак и одговоран посао.

  • Најважније је да за ових осам година није било никаквих међунационалних инцидената у Сребреници, а посебно је значајно да је сачувано српско јединство и подршка заједничком српском кандидату за начелника општине, оцијенио је Грујичић.

Он је упутио саучешће свим породицама невино настрадалих Сребреничана и позвао да се мирно и достојанствено обиљежи 29 година од бошњачког страдања, сутра у Поточарима, те предстојећи помен убијеним Србима на Залазју.