ШОЛАЈА: ВАЖАН СТАВ СРБИЈЕ О ЗАШТИТИ ДЕЈТОНА И СРПСКЕ

0
31

Бојан Шолаја из Центра за међународне и безбједносне студије оцијенио је да је веома важно што је предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић у Бањалуци истакла јасан став Србије према поштовању Дејтонског мировног споразума и заштити Српске у оквиру БиХ.

  • Јучерашње изјаве Брнабићеве су у складу са оним што смо могли да чујемо и у претходном периоду док је била премијер, као и од предсједника Србије Александра Вучића, али и садашњег премијера Милоша Вучевића – да Србија, као потписница Дејтонског споразума, чврсто као гарант стоји иза Споразума, а у контексту тога и веома јако иза Републике Српске у смислу њене заштите у оквиру БиХ, изјавио је Шолаја Срни.

Он је нагласио да Србија то чини не негирајући друге, већ напротив, истичући добар однос према осталим народима у БиХ.

Шолаја је рекао да разумије одјек изјава Брнабићеве, управо зато јер су изговорене у Бањалуци и долазе од предсједника највишег законодавног тијела Србије и изговорене су у парламенту Српске након одржавања Свесрпског сабора.

  • Трн у оку многима је и то што Србија и Српске спроводе договорено на Свесрпском сабору и што се потписано брзо реализује. То смета поготово онима који годинама Дејтон `распакују` на штету Српске, додао је Шолаја.

Он је подсјетио да је Србија градила специјалне паралелне везе са Српском у складу са Дејтоном, управо зато што су Срби и са једне и друге стране Дрине исти народ идентитетски и културолошки.

  • Припадамо истој вјерској, националној и културној заједници и за нас у том смислу не постоји граница између држава, навео је Шолаја.

Шолаја је напоменуо да тренутно српски народ живи на територији двије државе, као што многи Срби живе и широм свијета и истакао да је сасвим логично да матична држава, у овом случају Србија, ради на заштити свог народа гдје год он живи.

Он је рекао да је и долазак кадета из Србије у Приједор исполитизован управо због Свесрпског сабора, те подсјетио да су кадети долазили и ранијих година на разне догађаје, али да није био оваквих реакција.

Шолаја је подсјетио да се кадрови Оружаних снага БиХ школују у Србији, на основу потписаног споразума БиХ и Србије и поручио Федерацији БиХ да искористи могућност специјалних паралелних веза са Србијом и подигне их на виши ниво сарадње.

Предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић јуче је посјетила Српску и, између осталог, оцијенила као неосноване оптужбе и оспоравања из ФБиХ уперене против Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, јер, како је рекла, тај документ није уперен ни против кога.

Она је поновила да је Србија опредијељена за сарадњу у корист економског и сваког другог међусобног напретка, као и за поштовање Дејтона уз неповредивост Српске у оквиру БиХ.