У СКЕЛАНИМА ОДАТА ПОЧАСТ ПОГИНУЛИМ ПОЛИЦАЈЦИМА

0
24

У Скеланима код Сребренице данас је одата почаст за 19 погинулих српских полицајаца и положено цвијеће код спомен-плоче на полицијском објекту.

Почаст полицајцима из Скелана погинулим у Одбрамнео-отаџбинском рату на подручју те ратне општине одата је трећег дана програма сребреничке меморијалне културно- спортске и хуманитарне манифестације „Петровдански дани“.

У Сребреници је у оквиру ове манифестације одржана и комеморативна сједница Скупштине општине на којој су српски одборници и српски чланови општинског руководства одали почаст свим страдалим грађанима ове општине у посљедњем рату у БиХ, док су бошњачки одборници бојкотовали сједницу из непознатих разлога.

Такође, данас се одржавају и такмичења у неколико спортова, а сутра ће бити одржано вече духовне музике и паљење петровданских лила након вечерњег богослужења у сребреничкој Цркви Покрова Пресвете Богородице.

Програм „Петровданских дана“ трајаће до петка, 12. јула, када ће након Свете литургије у сребреничкој Цркви Покрова Пресвете Богородице бити организоване посјете и полагање цвијећа на гробљу у Братунцу, стратиштима у Биљачи и Сасама.

Након тога ће код спомен-обиљежја из посљедењег рата и спомен-костурнице настардалим у Другом свјетском рату на Залазју код Сребренице бити служен парастос за 69 погинулих и 22 заробљена, па убијена Србина на Петровдан 1992. године.

„Петровдански дани“ организују се у знак сјећања на велико српско страдање на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца.

Десет заробљених на Петровдан 1992. године још се воде као нестали, док их је десет случајно пронађено и ексхумирани 2011. године на Залазју приликом тражења настрадалих Бошњака. Двоје несталих пронађено је на другим локацијама.

За злостављања и убиства заробљених Срба, као и оних који су на почетку рата остали лојални тадашњој муслиманској власти и сви су побијени у сребреничким логорима, нико није одговарао