ЖАЛБЕ ДАНАС ПРОСЛИЈЕЂЕНЕ СУДУ БиХ

0
31

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ запримила је три жалбе на одлуку о утврђивању резултата додјеле мандата путем жријебања за једног делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Народне скупштине Републике Српске које је са изјашњењима данас доставила Суду БиХ.

Ријеч је о жалбама СНСД-а, Снежане Новаковић Бурсаћ и Ранке Перић Ромић.

Из ЦИК-а су рекли Срни да су жалбе прослијеђене Апелационом одјељењу Суда БиХ са изјашњењем на жалбе.

„Након достављања жалбе са изјашњењима, Апелационо одјељење Суда БиХ има рок од три дана од дана пријема жалби да о томе одлучи“, навели су из ЦИК-а.

ЦИК БиХ је 4. јула донио једногласну одлуку о утврђивању резултата додјеле мандата путем жријебања за једног делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из Народне скупштине Републике Српске, којом је мандат додијељен Ненаду Вуковићу.

Предсједника ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да је на ову одлуку дозвољена жалба у року од два дана, док ће се након правоснажности одлуке ићи у процес потврђивања резултата.

ЦИК БиХ је 1. јула, мимо свих законских процедура, двије године након легално и легитимно спроведених избора, извукао из бубња кандидатску листу ПДП-а на жријебању за додјелу мандата из реда српског народа из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Имајући у виду да делегате из Републике Српске бира Народна скупштина Републике Српске, овим начином избора делегата није се поштовала воља грађана.

Осим листе ПДП-а, у бубњу је била и листа Ранке Перић Ромић на којој је Сњежана Новаковић Бурсаћ из СНСД-а, која је у Народној скупштини Републике Српске након општих избора 2022. године изабрана у Дом народа.