СУТРА ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ СРБИМА НА ЗАЛАЗЈУ

Република Српска - Сребреница - најава

0
20

У селу Залазје у општини Сребреница сутра ће бити обиљежене 32 године од страдања 69 српских цивила и војника у овом и селу Сасе, као и у братуначиким Биљача и Загони.

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници биће служена света литургија након које је на гробљу у Братунцу и стратиштима у Биљачи и Сасама предвиђено полагање цвијећа код спомен-обиљежја и прислуживање свијећа за покој душе настрадалима.

Код споменика и костурнице на Залазју у 12.30 часова биће служен парастос за Србе убијене на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у Одбрамбено-отаџбинском рату, али и жртвама овог села које су убиле усташе трећи дан Тројчиндана 1943. године.

Тиме ће бити завршен програм традиционалне меморијалне манифестације „Петровдански дани“ која се организује у знак сјећања на погинуле Србе под слоганом „32 године злочина, без казне“.

На програму меморијала вечерас је концерт духовне музике након вечерњег богослужења у сребреничкој цркви. Наступиће Хор „Кир Стефан Србин“ из Источног Сарајева.

Организатор овог обиљежавања је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, бројне муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године, упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

За ове, као и за многе друге масовне злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Осим 69 погинулих и великог броја рањених, тог трагичног Петровдана 1992. године нестало је 22 Срба, од којих је седам било живих.

Од 22 несталих, 10 је случајно пронађено и ексхумирано 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Посмртни остаци страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Десет несталих још није пронађено и њима се губи траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици. Од заробљених нико није преживио и нико није одговарао за њихова убиства.