Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић издвојио је укупно 627.000 КМ за хуманитарне сврхе у 2022. и у прва три мјесеца ове године.

Више од пола милиона КМ издвојено је као финансијска подршка родитељима и дјеци за лијечење од тешких и ријетких обољења, превазилажење тешке материјалне ситуације и за рад разних удружења, фондација и Црвеног крста, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Осим издвајања у хуманитарне сврхе, новац из буџетске резерве премијера Вишковића и буџета Одјељења за представке грађана, удружења грађана и фондација, издвајан је и за подршку талентованој дјеци за усавршавање из области спорта, умјетности и културе.

Више од пола милиона КМ издвојено је као подршка Црвеном крсту, за подршку вишечланим породицама без ријешеног стамбеног питања, затим у сврху лијечења младих људи из Републике Српске који су морали бити упућени у клинике у иностранству, за породице које живе у неусловним стамбеним објектима.

Један од приоритета у раду Владе је израда социјалне карте и доношење системских мјера ради побољшања и подршке у превазилажењу тешке материјалне ситуације у којој су се нашли грађани због различитих околности, истакнуто је у саопштењу.

Финансијска помоћ упућена је породицама које су усљед пожара, невремена, поплава и других несретних околности остали без крова над главом.

Помоћ су добиле и различите организације и невладин сектор који кроз своје активности помажу и доприносе побољшању и социјализацији одређених категорија у друштву, као што су „Даунов синдром центар“ из Бањалуке, организације „Трачак наде“ из Фоче, „Одбору за помоћ Косову и Метохији“.

У саопштењу се напомиње да су новчано подржане многе хуманитарне акције које проводе разна удружења и организације.