nedelja, maj 19, 2024
Насловна ВИЈЕСТИ Друштво Izlet za sokolačke srednjoškolce: Prebilovci – Vodopad Kravica – Mostar

Izlet za sokolačke srednjoškolce: Prebilovci – Vodopad Kravica – Mostar

0
93

Na jednodnevni izlet u Mostar srednjoškolci su išli 15. i 16. aprila.

Polazak je bio u 7.00 sati ispred sokolačke sportske dvorane. Put je vodio preko Sarajeva, Konjica, Jablanice; u Prebilovce smo stigli oko 12.00 sati. Predavanje o stradanju srpskog stanovništva učenici su slušali u Hramu Vaskrsenja Hristovog. Malo je naselja u Bosni i Hercegovini koja imaju tako burnu istoriju kao Prebilovci u Hercegovini, samo je teže nastradalo selo Lidice u Češkoj. Do Drugog svjetskog rata Prebilovci su imali preko 1000 stanovnika, a rat su preživjela samo 172. Bacanjem žive djece i njihovih majki u jamu Golubinku kod Šurmanca ubijeno je oko 600 stanovnika ovog sela. Dogodilo se to 6. avgusta 1941. godine. Ime sela Prebilovci nastalo je u srednjem vijeku, po staroj srpskoj porodici Pribilović, koja se 1332. godine pominje u istorijskim spisima bosanskog bana Stefana Pribilovića.

Miomirisne mošti Sv. mučenika prebilovačkih

Nakon Prebilovaca, posjetili smo vodopad Kravica, čuvenu turističku atrakciju. Na ovoj lokaciji, 1966. godine snimljeni su kadrovi kultnog dječijeg filma ,,Orlovi rano lete“, prema romanu Branka Ćopića. Mostar smo obišli u pratnji vodiča i upoznali se sa mostarskom istorijom i znamenitostima. U Sokolac smo se vratili u večernjim časovima.

I ove godine, kao i prethodne, zahvaljujući našim privrednicima uspjeli smo obezbijediti besplatan izlet za naših 30-ak učenika koji su se posebno isticali u vannastavnim aktivnostima. Ova dobra praksa polako prelazi u tradiciju, a pokrovitelji ove aktivnosti su isti kao i prošle godine:

Omega d.o.o. – Sokolac
Etno naselje „Kum“ – Sokolac
Vet Guard d.o.o. – Sokolac
Lager Pak d.o.o. – Sokolac

Globus Travel – Pale
SŠC „Vasilije Ostroški“ – Sokolac

Autor: Svjetlana Dragić, prof. srpskog jezika i književnosti