Odbornici skupštinske većine okupljene oko SNSD-a, i danas su na devetoj redovnoj Sjednici Skupštine opštine Sokolac, ostali uzdržani po pitanju Nacrta budžeta Opštine Sokolac za 2022.godinu u iznosu od 9.977.432 KM koji je za 365.000 manji u odnosu na prošli put.

Prema riječima predsjednika SO Sokolac Sretka Marjanovića, ovo je posljednja skupština u ovoj kalendarskoj godini na kojoj skupštinska većina nije podržala Nacrt Budžeta iz razloga što je u međuvremenu došlo do konstruktivnih sastanaka na kojima su prijedlozi bili jednoglasno usvojeni, dok je kod same izrade došlo do izmjena.

  • Privremeno finansiranje stupa na snagu od prvog januara naredne godine. Tekuće obaveze se mogu nastaviti isplaćivati i sigurna je podjela ličnih dohodaka, samo se sredstva za investicije obustavljaju. U prvom tromjesječju, sama situacija će nam dati realniju sliku kako bi ovo pitanje bilo riješeno u narednom periodu – naveo je Marjanović.

Šef kluba odbornika SNSD-a Đorđe Radić je rekao da je nakon prošle sjednice došlo do konstruktivnog sastanka predstavnika klubova odbora, opštinske administracije iz sektora za budžet i finansije  sa načelnikom Bjelicom.

  • Na sastanku smo analizirali stavke prihoda i donijeli zaključak koliko se može realno planirati u odnosu na tekuću godinu. Načelniku smo ostavili prostora da dođe do dodatnih sredstava. Nakon sastanka prijedlog je upućen uz punu podršku ljudi iz opštinske administracije, klubova odbornika opozicije, jer je naša obaveza bila da planiramo prihodovnu stranu kako bi načelnik riješio pitanje rashoda. Iako smo u potpunosti ispoštovali načelnika, što nije slučaj druge strane, morali smo ostati uzdržani. Takođe, tražili smo da se ova tačka Nacrta budžeta povuče sa Dnevnog reda, jer poslovnički, naredna tri mjeseca ne možemo vraćati Budžet na razmatranje, kako bi u narednom periodu pokušali opet neki vid dogovora, ali nismo naišli na razumijevanje, tako da se Nacrt budžeta našao na raspravi, te isti nije usvojen – naveo je on.

Kako je načelnik Milovan Bjelica rekao novinarima, na Dnevnom redu se po drugi put našla tačka Nacrta budžeta opštine za narednu godinu.

  • Kao predlagač budžeta, znam odakle se sredstva mogu obezbijediti, tako da nisam bez osnova dao prijedlog za Nacrt koji je proslijeđen i prihvaćen od strane Ministarstva finansija RS, uz određene preporuke koje su u potpunosti ispoštovane. Po automatizmu, Odluka o privremenom finansiranju stupa na snagu, tako da se nadam da ćemo u naredna tri mjeseca imati vremena da, ako bude volje, opet stavimo ovu tačku na Dnevni red – istakao je načelnik.

Na današnjoj sjednici usvojena je Odluka o utvrđivanju upisnog područja Osnovne škole „Sokolac“, te Prijedlog odluke o visini poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području Opštine Sokolac za 2022. godinu uz usvojeni Amandman na član 4. Stav 2. da poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti, u kojima se obavlja proizvodna djelatnost, iznosi 0,07% umjesto dosadašnjih 0,10%, što je predložio odbornik SDS-a u SO Sokolac Miodrag Dupljanin.

Odbornici svih partija su jednoglasno usvojili inicijativu koalicionih partnera koji čine skupštinsku većinu, da se povodom Dana Republike Srpske – 9. januara postavi LED-rasvjeta u bojama zastave Republike Srpske na Trgu ispred zgrade Opštine, pored Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima, koja će biti finansirana od strane donatora.