Српски народ у бившој БиХ, а данас Републици Српској налази се у раскораку и никако да питање живота и опстанка Срба на овим просторима буде схваћено или бар донекле прихваћено код земаља колективног Запада, изјавио је Срни члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица.

„Више је разлога за то, а један од њих је и наша инертност у тражењу модела како да то објаснимо и појаснимо и онима који то не желе да чују“, истакао је Бјелица у подсјећању на потписивање Дејтонског мировног споразума.

Бјелица је оцијенио да је, након 28 година, Република Српска у позицији да брани тако „осакаћен“ Дејтонски мировни споразум, да се чврсто држи нечега што су они који су га креирали одбацили и погазили 10 секунди након потписа.

„А није требало да га уништавају, јер је заиста вођено рачуна о свему. Анекс четири овог споразума који је и Устав дејтонске БиХ представља оквир, који би да је спровођен и поштован од БиХ направио успјешну и напредну земљу“, сматра Бјелица, који је и начелник општине Соколац.

Овако, додао је он, тренутна ситуација води ка дисолуцији.

Бјелица је рекао да, када је настајао мировни споразум о прекиду ратних дејстава, тадашње српско руководство није било одушевљено многим питањима.

„Нисмо остали у Југославији, нисмо се ујединили са Србијом, нисмо постали самостални. Нисмо добили излаз на море, у рату брањене и одбрањене територије попут сарајевских општина смо морали да предамо, те није ријешено питање Брчког“, рекао је Бјелица.

Према његовим ријечима, Споразум је прихваћен уз притисак и свеопшту агресију на српски народ, уз условљавања чак и из Србије.

„Прихватили смо га јер је доносио мир. Схватили смо га као признање Републике Српске и признање нашег права да одлучујемо о себи. Било је то међународно признање исправности и легитимитета наше борбе. Тако смо лакше поднијели све оно што нам у том споразуму није одговарало“, нагласио је Бјелица.

Након тога, додао је Бјелица, услиједила је борба у миру.

„Притисак је добио другачији облик, а уцјене и тортура другачије, институционално лице. Тако је одлукама међународног гувернера Дејтонски мировни споразум прекрајан, скраћиван, сакаћен и дорађиван и увијек на штету српског народа“, указао је Бјелица, појашавајући у чему се све огледа тај раскорак.

Он је истакао да му све ово личи на СФРЈ од 1988. године када су политичари и међународна заједница, не схватајући дух времена ни шта се дешава у земљи и свијету, водили неке своје свађе и свађице, надгорњавали се око ротирања и фотеља, а бринули о записницима и саопштењима са сједница које су личиле на кафанске расправе.

Бјелица је изразио наду да ће у Републици Српској радити на томе да у поменутој аналогији све више личи на Словенију из тих времена.

Данас се навршава 28 година од када је у америчкој бази „Рајт Петерсон“ у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.