Амбасадор Србије у БиХ Иван Тодоров у Сокоцу – СРБИЈА ПОДРЖАВА ПРОЈЕКТЕ ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ (ФОТО)

0
295
Фото: Инфо центар Соколац

Општину Соколац данас је посјетио амбасадор Србије у Босни и Херцеговини Иван Тодоров, који је разговарао са начелником Милованом Бјелицом и сарадницима о пројектима, плановима, стратегијом развоја наше локалне заједнице и пројектима који су у току, а који се заједно рјешавају са Србијом.

Фото: Инфо центар Соколац

Амбасадор Тодоров је нагласио да Србија подржава све пројекте које је начелник Бјелица успоставио у комуникацији са властима у Србији, а то је изградња Градске куће.

  • Општина Соколац је све урадила што је било до ње, сада је потез на нама и мислим да ћемо по формирању Владе врло брзо кренути у реализацију овог врло важног пројекта. Задивљен сам и одушевљен капацитетима које има општина Соколац, са пројектима које је начелник са својим сарадницима урадио, пре свега мислим на слободну пословну зону, која ће обезбедити заиста озбиљан број радних места и учинити да људи остану овде да живе. Пре пар дана био сам на Енергетском самиту у Требињу и у нашем уводном излагању поменуто је да је општина Соколац један од првих пројеката у производњи соларне енергије који ће се реализовати ускоро, што потврђује да Соколац има озбиљну перспективу. Током данашњег састанка, било је речи и о привредној сарадњи Србије и Сокоца, као и туристичким потенцијалима, тако да мислим да ћемо заједно много урадити на њиховој промоцији. Ови пројекти заслужују и одређену медијску пажњу, јер ће сигурно привући многе људе, који су спремни да инвестирају овде. Ово је почетак једне економске сигурности, што је веома битно да становништво остане овде, имајући у виду терет територије коју покрива општина Соколац, а мали број становника, тако да очекујем да ћемо за неких двадесет година имати бар 30.000 становника у Сокоцу – поручио је Тодоров.
Фото: Инфо центар Соколац

Начелник Бјелица је истакао да је имао посебну част и задовољство да разговара са његовом екселенцијом амбасадором Србије у Босни и Херцеговини доктором Иваном Тодоровом, као и његовом сарадницом Наташом Ђорђевић.

  • Веома ме радује што је управо он дошао у БиХ као амбасадор јер добро познаје прилике у Републици Српској и БиХ и гдје има доста пријатеља, превенствено из области спорта. Амбасадор Тодоров је нама помагао и прије 30 година када су у питању спортисти, оно што је могао да уради посебно у џудо спорту РС и БиХ, као и наше локалне заједнице. Ми смо увијек присутни у Србији, а Србија је овдје код нас, развијамо те наше везе и односе који су нам омогућени Дејтонским мировним споразумом. Највише се то односи на привредну сарадњу, област културе, образовања, спорта и то функционише одлично. Амбасадор је био упознат са одређеним пројектима, међутим није познавао све детаље о жељама општине Соколац, тако да је упознат о слободној пословној зони, о производњи енергије из обновљивих извора, те о културно-историјском наслијеђу, инфраструктури за потребе културе, посебно се то односи на изградњу Градске куће чије је финансирање одобрила Влада Србије и Републике Српске. Општина Соколац је све активности по том питању спровела и очекујемо ускоро почетак тих радова – најавио је Бјелица.
Фото: Инфо центар Соколац

Амбасадор Тодоров је истовремено директор за развој у Свјетској џудо федерацији и предсједник Џудо савеза Србије, који је на позив Џудо клуба „Олимпик“ посјетио Спортску дворану у Сокоцу гдје се одржава Првенство РС за млађе пионире и кадете, које је почело минутом ћутања одавањем почасти за страдале у терористичком нападу у Москви.

Фото: Инфо центар Соколац

Том приликом обратио се присутнима и према његовим ријечима поздравио велику џудо породицу, те нагласио да је данас у Сокоцу спојио посао и задовољство. Амбасадору Тодорову симболичне поклоне је уручио предсједник Џудо клуба „Олимпик“ Милорад Ђуровић.