Američki makaroni sa sirom (Mac & Cheese), iako stvarnim porijeklom iz Italije, malo po malo postali su tradicionalno američki specijalitet bez kojeg Amerikanci teško mogu zamisliti život u situacijama kada im treba nešto jednostavno i brzo. Makaroni sa sirom su često na jelovniku u našim krajevima, ali mi ipak pravimo makarone na drugačiji način. Jelo je u Americi popularizovao Kraft, sredinom 20. vijeka, kada je napravio instant verziju iz kutije. Zbog brzine pripreme i jednostavnog ukusa, ovo jelo je popularno širom svijeta.
Jelo se jednostavno priprema ali je potrebno slijediti nekoliko savjeta:
- Da biste dobili kremastu teksturu jela, potrebno je izabrati pravi sir. Sa tjesteninom će se izvrsno slagati parmezan, dimljena gauda, čedar i mocarela.
- Nemojte prekuvati tjesteninu, ona će se do kraja termički obraditi u rerni.
- Kremastu bazu za makarone sa sirom čini dobar bešamel, a njegova tajna skriva se u dodavanju toplog mlijeka koje će spriječiti stvaranje grudvica prilikom miješanja.
- Ne zaboravite na začine. Jelo začinite solju, biberom, muškatnim oraščićem, ukoliko želite da jelu date posebnu notu umiješajte sjeckanu slaninu ili suvo meso.
Za pripremu ovog jela potrebno je:
400 g makarona
3 kašike maslaca
3 kašike brašna
500 ml mlijeka
2 kašike kisele pavlake
250 g sira
Makarone skuvati i ocijediti. Za bešamel umak otopiti maslac, dodati brašno, promiješati pa odmah uz lagano miješanje žicom doliti mlijeko. Kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta dok se umak ne zgusne. U vruć umak dodati kiselu pavlaku i nariban sir, dobro promiješati kako bi se sir otopio. U tako napravljen bešamel sa sirom dodati prokuvane makarone, dobro promiješati i premjestiti u namašćenu vatrostalnu posudu. Po želji možete posuti sa još malo sira, kako biste dobili zlatnu hrskavu koricu. Peći u rerni na 185ºC 20-25 minuta.