Američki makaroni sa sirom (Mac & Cheese), iako stvarnim porijeklom iz Italije, malo po malo postali su tradicionalno američki specijalitet bez kojeg Amerikanci teško mogu zamisliti život u situacijama kada im treba nešto jednostavno i brzo. Makaroni sa sirom su često na jelovniku u našim krajevima, ali mi ipak pravimo makarone na drugačiji način. Jelo je u Americi popularizovao Kraft, sredinom 20. vijeka, kada je napravio instant verziju iz kutije. Zbog brzine pripreme i jednostavnog ukusa, ovo jelo je popularno širom svijeta.

Jelo se jednostavno priprema ali je potrebno slijediti nekoliko savjeta:

  1. Da biste dobili kremastu teksturu jela, potrebno je izabrati pravi sir. Sa tjesteninom će se izvrsno slagati parmezan, dimljena gauda, čedar i mocarela.
  2. Nemojte prekuvati tjesteninu, ona će se do kraja termički obraditi u rerni.
  3. Kremastu bazu za makarone sa sirom čini dobar bešamel, a njegova tajna skriva se u dodavanju toplog mlijeka koje će spriječiti stvaranje grudvica prilikom miješanja.
  4. Ne zaboravite na začine. Jelo začinite solju, biberom, muškatnim oraščićem, ukoliko želite da jelu date posebnu notu umiješajte sjeckanu slaninu ili suvo meso.

Za pripremu ovog jela potrebno je:

400 g makarona

3 kašike maslaca

3 kašike brašna

500 ml mlijeka

2 kašike kisele pavlake

250 g sira

Makarone skuvati i ocijediti. Za bešamel umak otopiti maslac, dodati brašno, promiješati pa odmah uz lagano miješanje žicom doliti mlijeko. Kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta dok se umak ne zgusne. U vruć umak dodati kiselu pavlaku i nariban sir, dobro promiješati kako bi se sir otopio. U tako napravljen bešamel sa sirom dodati prokuvane makarone, dobro promiješati i premjestiti u namašćenu vatrostalnu posudu. Po želji možete posuti sa još malo sira, kako biste dobili zlatnu hrskavu koricu. Peći u rerni na 185ºC 20-25 minuta.