Lenja pita je poznata poslastica još od davnina. Na našim prostorima je često na trpezama jer se brzo i veoma lako pravi, a sastojci su jeftini. Obično se pravi sa jabukama ali može i sa višnjama, borovnicama i drugim voćem. Obično je da se između dvije kore stavi voće. Kroz vrijeme su nastale različite varijante recepta. Originalna verzija zahtijeva prhko tijesto od kojeg se razvlače dvije kore, međutim, na našim prostorima se više pravi verzija sa običnim tijestom za patišpanj.

Ako ste se pitali zašto kolač ima naziv baš lenja pita, za to ima više teorija. Neki kažu da je ovaj kolač nastao kod lijenih domaćica a neko da je takav naziv dobio zbog razvlačenja minimalnog broja kora. Kako god da je naziv nastao, ova pita je lijepa, ukusna i brzo se pravi.

Jedna od varijacija lenje pite je i sipana pita od jabuka. U ovoj piti naizmjenično se slažu mokri i suvi slojevi koji se tokom pečenja povezuju u tijesto. Ovo je jedan od onih provjerenih starinskih kolača s kojima nikada ne možete pogriješiti, a uživanje je zagarantovano. Pravićete je često jer je svi vole ali i zato što ne traži puno truda – mnogo više vremena otići će na samo pečenje nego na pripremu.

Sipana pita od jabuka

Suvi sastojci (mjera čaša od 2 dl)

2 čaše brašna

2 čaše griza

1 čaša šećera

1 prašak za pecivo

Voćni dio:

1 – 1,5 kg jabuka

2 kesice vanilin šećera

cimet

1 čaša šećera

3/4 čaše ulja

Priprema:

Prosijte brašno sa praškom za pecivo, dodajte griz i šećer. U drugu posudu naribajte jabuke, pošećerite ih, stavite vaniliju, cimet i ulje. Dobro izmiješajte. Rernu zagrijte na 180°C. Na lim za pečenje veličine 20×30 stavite papir za pečenje. Suvu smjesu podijelite na 3 dijela, a jabuke na 2  dijela. Na lim prvo sipajte suvu smjesu, poravnajte je, a zatim na nju rasporedite pola jabuka. Opet poravnajte, zatim po jabukama pospite suve sastojke, zatim na njih opet jabuke i na kraju završite sa suvim sastojcima. Ako vam je ostalo soka od jabuka, polijte lagano odozgo i stavite u rernu na 200 stepeni 40 minuta.