Извјештај о раду начелника без подршке одборника СО Соколац

Други дан 28. редовне сједнице

0
206
Фото: Инфо ценар Соколац

На данашњем другом дану засиједања 28. редовне сједнице Скупштине општине Соколац, одборници су разматрали Извјештај о раду начелника Општине Соколац за период од 1. јануара до 31. децембра 2023. године, Приједлог Одлуке о усвајању Програма кориштења пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на територији општине Соколац за 2024. годину, Анализу Уговора о концесији за изградњу и кориштење соларне фотонапонске електране „Соколац 100МW“ на подручју општине Соколац, као и финансијске извјештаје спортских клубова, организација и удружења са подручја општине Соколац, којима су дозначена средства из Буџета Општине за 2023. годину.

Поново су били одсутни начелник Милован Бјелица и одборници окупљени око странке СДС.

Фото: Инфо ценар Соколац

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић појаснио је да је Извјештај о раду начелника разматран, иако није био присутан извјестилац, начелник општине Милован Бјелица. Одборници су се укључили у расправу, дали одређене примједбе и критике и извјештај није добио подршку одборника Скупштине општине Соколац, јер је оцијењен као негативан.

  • Када је у питању Приједлог Одлуке о усвајању Програма кориштења пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на територији општине Соколац за 2024. годину, са републичког нивоа постоје одређени правилници по којима ће локално Одјељење за привреду да крене у реализацију. Након ове данашње Одлуке, расписаће се конкурс на коме ће бити одређени услови за пољопривреднике са подручја општине Соколац, који ће имати могућност за закуп земљишта. Они који буду испуњавали услове и учествоваће. Након додјеле уговора, све то ће поново проћи кроз скупштинску процедуру – најавио је Марјановић.

Према његовим ријечима, одборници су данас на захтјев Клуба одборника ДЕМОС-а анализирали Уговор о концесији за изградњу и кориштење соларне фотонапонске електране „Соколац 100МW“ на подручју општине Соколац, који је потписан са ресорним министром Петром Ђокићем. Фирма која је добила концесију већ је измирила неке од својих обавеза према Влади РС.

  • Оно што нас збуњује јесте, да се у уговору нигдје не спомиње Општина Соколац, када се говори о неким приходима оствареним од продате електричне енергије. Одборници су данас донијели закључак да се Кабинет предсједника Скупштине општине Соколац обрати Влади РС и ресорном министарству, како би појаснили шта је ту добро за Општину Соколац и који износ и проценат од продате електричне енергије припада локалној заједници, јер то у поменутом уговору није наведено – прецизирао је он.
Фото: Инфо ценар Соколац

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић је констатовао да данас спортски колективи и удружења од значаја за општину Соколац нису имала прилику да их неко чује из извршне власти, када су износили своје проблеме.

  • Одборници усвоје средства која су неопходна за њихов редован рад, али која се појединим клубовима и удружењима не исплаћују, а са друге стране имамо клубове и удружења којима се исплаћује више него што је предвиђено буџетом. Једноставно Скупштина и одборници не могу утицати на трошење буџетских средстава. Извршење буџета за 2023. годину се још увијек није нашло пред одборницима, не знамо колико је остварење буџета, нити које су ставке прекорачене. Чекамо одговоре од начелника, али и институција РС које су задужене за провођење закона и поштовање правила и прописа које је донијела РС – навео је Радић.

Он је додао да су одборници данас имали прилику видјети Извјештај о раду начелника општине за протеклу годину, у коме наведени пројекти  нису у надлежности општине и начелника.

Фото: Инфо ценар Соколац

Шеф Клуба одборника ДЕМОС-а Срђан Кнежевић након сједнице је истакао да је ово покушај блокаде рада Скупштине Општине Соколац од стране начелника општине.

  • Сматрам да одборници СДС-а својим одсуством не цијене вољу бирача који су их бирали на ове позиције. Начелник не жели да поднесе извјештај о свом раду Скупштини општине Соколац, иако је то његова дужност по Закону у локалној самоуправи, а при том немамо начелнике одјељења који би могли да одговоре на питања везана за анализиране тачке дневног реда. Клуб одборника ДЕМОС-а је поднио закључак, који је усвојила Скупштина, а којим се покреће поступак за низ незаконитих радњи самог начелника. Ради се о кршењу Закона о јавним набавкама, кршењу Закона о локалној самоуправи, кршењу Закона о ревизији, као и кршењу Закона о слободи приступа информацијама. Надамо се да ће МУП РС и Окружно јавно тужилаштво преузети случај и коначно кренути у рјешавање проблема који су довели до тоталног слома општине Соколац. Поред наведеног, донијели смо и неколико закључака, који су такође усвојени на Скупштини, а међу којима су да сви клубови и удружења који нису данас оправдали средства да се иста у овој години не исплаћују док се не оправдају утрошена средства из претходне године – закључио је Кнежевић.
Фото: Инфо ценар Соколац

Усвојени су финансијски извјештаји за претходну годину: Удружења ратних војних инвалида „Соколац“, Карате клуба „Гласинац“, Карате клуб „Омладинац“ Соколац, Фудбалског клуба „Соколац“, Џудо клуба „Олимпик“ Соколац, Атлетског клуба „Гласинац“, Рукометног клуба „Гласинац“ Соколац, Стрељачког клуба „Гласинац“, Одбојкашког клуба „Гласинац“ Соколац, Шаховског клуба „Гласинац“ Соколац, Футсал клуба „Гласинац Соколац“, Удружења грађана Црвени крст „Романија“ Соколац, Планинарског друштва „Гласинац“, Општинског одбора СУБНОР-а, Омладинске организације „Соколац“, КУД-а „Луча“, Удружења „Мајка и дијете“ и Удружења за помоћ лицима са посебним потребама „Подршка“.

Фото: Инфо ценар Соколац

Нису усвојени финансијски извјештаји за 2023. годину Фудбалског клуба „Гласинац 1936“, Спорт и рекреација „Гласинац“, Удружења грађана „Аурора“, док је финансијски извјештај КУД-а „Завичај“ враћен на допуну.