И данас нас је на вратима вртића дочекало обавјештење да су радници ове васпитно – образовне установе и даље у генералном штрајку који је на снази од уторка, 13. јуна. Према ријечима предсједнице Синдикалне организације Јоване Булајић, претходно су обавијестили родитеље о свим дешавањима, а након штрајка упозорења, ступили су у потпуну обуставу рада, све док њихови захтјеви не буду испуњени. Како је навела потраживали су заостале плате из 2022. године.

  • Ми очекујемо да се у складу са нашим захтјевима, поред исплаћених, изврши и измирење децембарске плате, а да се све наредне исплаћују до 15. дана у мјесецу. Сматрамо да су наши захтјеви у односу на потраживања реални. Знамо да се наша установа бави дјелатношћу од великог друштвеног значаја и знамо да смо продужена рука родитељима, па се тако надамо да ћемо врло брзо постићи договор како не би испаштали, прије свега наши најмлађи, казала је она.

Булајићева је позвала општинске представнике и руководство да се што прије покуша наћи адекватно рјешење, на обострано задовољство.

  • Наши корисници, родитељи, који редовно измирују своје обавезе и немају коме да повјере дјецу на чување, оштећени су највише. Свјесни смо колико је наш рад одговоран и значајан, али преко личног достојанства не можемо, казала је Булајићева.
фото: Инфо центар Соколац

Она је нагласила да их је јуче посјетио и предсједник Синдиката ОНК Републике Српске Драган Гњатић, са сарадницима, али да до договора није дошло, јер нико од поменутих актера није присуствовао састанку.

Вршилац дужности директора Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац Мирјана Субашић у изјави за „Инфо центар“ рекла је да је Синдикална организација у Установи, на челу са предсједником синдиката Јованом Булајић и члановима синдикалног одбора: Радом Ћеранић, Жељком Боровчанин, Снежаном Дангубић, Наташом Тошић и Невеном Дивчић, дана 13. јуна 2023. године ступила у генерални штрајк и обуставила даље одвијање свакодневног васпитно – образовног рада.

  • Заиста се саосјећам са свима, јер сам и ја и овом случају родитељ који нема коме повјерити своје дијете на чување. Овом приликом морам да истакнем да је за мене као директора и као родитеља поражавајуће и крајње нехумано да се поигравамо и своје циљеве остварујемо преко леђа наших најмлађих и њихових родитеља који су за ово најмање криви. Дужност у Установи преузела сам половином септембра 2022. године, и при том затекла кашњење од седам плата из претходног периода, истакла је Субашићева.

Према њеним ријечима соколачки вртић је на трезорском пословању, што значи да све уплате и исплате иду преко рачуна Општине Соколац. Напомиње да због ниске цијене услуга, средства која се наплате од корисника нису довољна за исплату плата запослених.

  • Услијед тешке глобалне финансијске ситуације, тешке финансијске ситуације у нашој локалној заједници у мјесецу мају десило се кашњење исплата плата за све буџетске кориснике па тако и за запослене у Установи, након чега је Синдиклна организација ступила у штрајк, казала је она.

Додала је да су за вријеме штрајка радницима у вртићу исплаћене двије плате из претходне године, након чега је, како наводи обавијештена да је Синдикална организација Установе за предшколско васпитање и образовање наставила генерални штрајк.

  • Синдикална организација тражи да се у мјесецу јуну исплати још једна, трећа плата, а до тад се штрајк наставља. Напомињем, да нико не смије оспоравати права васпитачица и свих осталих запослених загарантованих Законом о раду, нити су иста од стране мене као послодавца нарушена по било ком основу.

Субашићева је упутила извињење родитељима, те је апеловала на Синдикалну организацију да се штрајк прекине, да са представницима локалне власти покушају наћи рјешење на задовољство свих.